Gå direkt till innehåll

Hållbarhet i allt inom Axfood

Axfood ska ta täten för ett hållbart mat-Sverige genom att inspirera, ta ställning och vägleda för prisvärd, bra och hållbar mat. Vi arbetar därför med hållbarhet i värdekedjans alla delar. Vårt hållbarhetsarbete utgår från tre fokusområden: maten, miljön och människan.

Axfoods fokusområden inom hållbarhet:

Hållbart fiske på Willys

Maten

Vi underlättar för konsumenter att göra hållbara val genom att erbjuda ett brett sortiment av varor som har producerats på ett hållbart sätt.

Miljön

Vi arbetar för att matproduktionen ska ha en så liten negativ påverkan som möjligt på klimatet och den biologiska mångfalden.

Människan

Vi är en inkluderande arbetsgivare som verkar för att skapa goda arbetsförhållanden och sociala villkor i hela livsmedelskedjan.

Mat 2030 – Axfoods förslag till en hållbar livsmedelsstrategi

För att skapa hållbarhet i hela livsmedelskedjan krävs det att vi jobbar tillsammans. I rapporten Mat 2030 uppmanar vi till ett gemensamt krafttag – politiker, näringsliv och konsumenter.

En skål med pasta, ruccola och kikärter i.

Axfoods hållbarhetsfilm

I vår hållbarhetsfilm berättar några av Axfoodfamiljens möjliggörare varför hållbarhetsarbetet är så viktigt och vad som driver dem. Minskat matsvinn, gröna transporter och hållbara förpackningar är några av de frågor vi får lära oss mer om.

Gör vår e-learning om hållbarhet

Lär dig mer om Axfoods hållbarhetsarbete genom vår e-learning som är obligatorisk för alla medarbetare.

Hållbarhetsmånad

Under mars arrangerade Axfood en hållbarhetsmånad. Ta del av höjdpunkterna här.

En stark samhällskraft

Axfood driver frågor inom både konsumtion och produktion av mat, frågor som vi vill och kan påverka.

Förbjud PFAS för den biologiska mångfaldens skull

Produktion av livsmedel är beroende av en rik biologisk mångfald. I dag sker dock stora delar av världens matproduktion på ett sätt som hotar den biologiska mångfalden. För att komma till rätta med det måste vi minska användningen av naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel.

Ersätt bönder som låter korna gå på bete länge

Svenska kor är ensamma i EU om att omfattas av en generell beteslagstiftning. Nu hotas den. Om beteskravet slopas kommer det att slå mot miljön, mindre mjölkproducenter och hela Sveriges livsmedelsberedskap. Korna borde istället få vara ute mer, både för djur­välfärden och konkurrenskraften.

Fula fiskar eller långsiktig hållbarhet?

I våras förlorade det svenska räkfisket miljöcertifieringen MSC. Fisket klarar inte längre de krav som ställs på ett långsiktigt hållbart fiske. För att skapa en mer hållbar fiskeriförvaltning är miljöcertifiering av fisket helt nödvändig för att vägleda både näringslivet och konsumenter.