Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

År 2030 är vi den starkaste kraften för ett hållbart mat-Sverige

Axfood strävar efter att utmana och leda vägen för att minska matens miljöpåverkan i hela värdekedjan. Genom digitala sändningar, blogginlägg och artiklar bjuder vi in till vår resa mot koncernens målbild att vara den starkaste kraften för ett hållbart mat-Sverige till 2030. Tillsammans med experter, både inom och utanför vår organisation, belyser vi viktiga frågor, utmaningar och innovativa lösningar som påverkar både vår verksamhet, värdekedjan Axfood är en del av och samhället i stort.

Hur hållbart handlar svenska konsumenter?

Vad menas egentligen med att handla hållbart, och vilket ansvar har företag och politiker när det kommer till att skapa rätt förutsättningar för konsumenter? Ta del av vårt senaste AxTalks där vi tillsammans med experter djupdyker i ämnet hållbar matkonsumtion.

Blogginlägg om hållbarhet

Deniz Butros bredvid en solig åker

Hjälper det klimatet om vi ställer krav på leverantörer?

Leverantörer är vana vid att fokusera på pris och kvalitet. Men för att minska klimatpåverkan i leverantörsled behöver klimat och utsläpp hamna lika högt upp på agendan menar Deniz Butros, hållbarhetsansvarig på Dagab.

Helena Allard hållbarhetsinnovatör Axfood

Fossilfritt lantbruk till 2030 – kan den visionen bli sann?

Mineralgödsel är en av de enskilt största utsläppskällorna inom jordbruket idag. Axfoods hållbarhetsinnovatör Helena Allard berättar hur fossilfritt gödsel kan minska klimatpåverkan från spannmål med ungefär 20 procent.

Helena Blom Dagab

Våra transporter ska vara helt fossilfria innan 2026

På Axfood arbetar vi aktivt för att bidra till en grönare framtid. Här berättar Dagabs transportchef Helena Blom om de strategier som implementerats inom koncernen för att ha helt fossilfria transporter mellan lager och butik vid utgången av 2025.

Isabelle Ruscic och utsidan av en Willys-butik

Willys ska vara bäst i branschen på att minska matsvinnet

Mat som går att äta bör inte slängas. Trots det är matsvinn en av vår tids största hållbarhetsfrågor, både för livsmedelsbranschen och samhället i stort. På Willys är matsvinnsfrågan högt prioriterad.

Karin Wimmer Dagab

Är färska jordgubbar mitt i vintern en självklarhet?

Karin Wimmer, hållbarhetsansvarig och expert för ansvarsfulla leverantörsled på Dagab, resonerar kring jordgubbsodlingens påverkan på både miljön och människorna i produktionen.

Åsa Domiej står i en matbutik och pratar med en kollega

Axfoods resa mot ett hållbart mat-Sverige

Axfood vill ta täten för ett hållbart mat-Sverige genom att inspirera, ta ställning och vägleda för prisvärd, bra och hållbar mat. Under mars fokuserar Axfood därför extra mycket på koncernens målbild inom hållbarhet.

AxTalks: hur minskar vi matsvinnet?

Tidigare sändningar om hållbarhet

Medarbetare från Axfood

Så skapar Axfood ett mer hållbart mat-Sverige

Hur kan leverantörer få bättre koll på sin klimatpåverkan och hur arbetar Axfoodkoncernen för att fasa ut fossila drivmedel? Tillsammans med experter i vår studio diskuterar vi gröna transporter, klimatverktyget The Climate Education Tool och betydelsen av biologisk mångfald.

Medarbetare från Axfood

Hur arbetar Axfood med hållbarhet i butiks- och producentled?

Lär dig mer om hållbarhet i butiks- och producentled. I sändningen diskuteras framtiden för ekologiskt, certifieringen Bra Miljöval och hur Axfoodkoncernen jobbar med hållbar IT. Dessutom gör vår reporter Peter ett besök hos mjölkbonden Fredrik Kjellröier som driver en KRAV-gård.

Medarbetare från Axfood

Vilken betydelse har den biologiska mångfalden?

Vilken betydelse har den biologiska mångfalden och hur arbetar vi som koncern med frågan? Hör Axfoods hållbarhetsinnovatör Helena Allard och Peter Hellström, ansvarig hållbarhetskommunikation dela med sig av sina kunskaper och insikter kopplat till biologisk mångfald.

Axfoodkoncernens hållbarhetsarbete

Axfoods hållbarhetsprogram

Axfoods hållbarhetsarbete är en integrerad del av vår affärsmodell och styrning. Hållbarhetsprogrammet beskriver uppsatta mål och nyckeltal inom koncernens arbetsområden och leder oss framåt.

Strategi för biologisk mångfald

Axfood har tagit fram en strategi för att bevara och främja den biologiska mångfalden. Strategin omfattar flera områden såsom inköp och försäljning av varor, matsvinn, nyetablering och samhällspåverkan.

Vår hållbarhetsresa

Genom åren har många steg tagits för att Axfood ska vara ledande inom prisvärd, bra och hållbar mat. Ta del av några av de initiativ som tagit oss närmare målbild kring ett hållbart mat-Sverige.

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Fula fiskar eller långsiktig hållbarhet?

April 2024 förlorade det svenska räkfisket miljöcertifieringen MSC. Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij berättar varför en miljöcertifiering av fisket är nödvändig för att vägleda såväl näringslivet som konsumenter mot en hållbar fiskeriförvaltning.

Björn Blomqvist, Head of AI Strategy Axfood

Med hjälp av AI siktar Axfood mot ett mer hållbart mat-Sverige

Hållbarhet och artificiell intelligens är två heta och viktiga frågor för många företag. Björn Blomqvist, Head of AI Strategy, berättar hur han tror att AI kommer spela en stor roll i Axfoods mål att vara den starkaste kraften för ett hållbart mat-Sverige 2030.

Helena Allard, hållbarhetsinnovatör Axfood

Vi måste vända trenden för den biologiska mångfalden

Experter menar att förlusten av biologisk mångfald är en av vår tids största utmaningar. Axfoods hållbarhetsinnovatör Helena Allard diskuterar vilka åtgärder som behöver vidtas för att vända trenden och hur vi på Axfood arbetar för att nå dit