Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Halverat matsvinn och mer fossilfritt när Axfood summerar 2024

21 februari 2025

En halvering av matsvinnet, stora kliv mot fossilfria transporter och etablering av landets största solcellspark är några av Axfoods viktigaste framsteg inom hållbarhet under 2024. Dessutom har rapporteringen av koncernens utveckling inom hållbarhetsområdet anpassats till EU:s nya rapporteringsstandard ESRS.

Dagab ellastbil

En halvering av matsvinnet, stora kliv mot fossilfria transporter och etablering av landets största solcellspark är några av Axfoods viktigaste framsteg inom hållbarhet under 2024. Dessutom har rapporteringen av koncernens utveckling inom hållbarhetsområdet anpassats till EU:s nya rapporteringsstandard ESRS.

Under 2024 har Axfood gjort betydande hållbarhetssatsningar. Arbetet för att nå koncernens mål om nettonollutsläpp 2030 har intensifierats, samtidigt som satsningar gjorts för att minska matsvinnet, minska klimatpåverkan i leverantörsledet och etablera Sveriges största solcellspark.

– Med ett halverat matsvinn och kraftiga utsläppsminskningar från transporter gör vi stora positiva förflyttningar i hållbarhetsarbetet. Långsiktighet och handlingskraft i kombination med att hela organisationen sluter upp kring ambitionerna är viktiga nycklar för en hållbar utveckling, säger Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschef.

Halverat matsvinn – ett år i förväg
Axfood nådde under 2024 koncernens mål om att halvera matsvinnet i butik jämfört med basåret 2015, ett år före utsatt tid. Matsvinnet har minskats till 0,9 procent av omsättningen genom att arbeta med bland annat utförsäljning av varor med kort datum, donationer till välgörenhetsorganisationer och nya avfallsrutiner. De olika insatserna har inte bara minskat koncernens matsvinn utan också bidragit till en mer hållbar livsmedelskedja med mindre miljöpåverkan.

Arbetet med att ytterligare minska matsvinnet fortsätter med ett nytt mål om att matsvinnet ska understiga 0,7 procent av omsättningen senast 2030. Det motsvarar en minskning med drygt 20 procent jämfört med 2024 års redan låga nivå.

Mot fossilfria transporter
Axfood har under 2024 accelererat omställningen till förnybara drivmedel och el i transporter mellan lager och butiker. Arbetet har resulterat i en kraftig minskning av klimatpåverkan per transporterat ton gods, med 36 procent sedan 2023 och 53 procent sedan 2021. I december 2024 var 97 procent av egenägda transporter fossilfria medan motsvarande siffra för inhyrda transporter uppgick till 72 procent.

Redan vid utgången av 2025 ska såväl egenägda som inhyrda transporter mellan lager och butiker köras på förnybara drivmedel eller el. En ambitiös satsning görs även för att elektrifiera delar av den egna lastbilsflottan.

Etablering av Sveriges största solcellspark
Utanför Hallstavik i Uppland etablerar och driftsätter Axfood Sveriges största solcellspark, i samarbete med energibolaget Alight. Parken driftsätts under våren och omfattar cirka 92 000 solpaneler på en area av 71 hektar. Total kapacitet möjliggör en effekt på cirka 64 MW och 63 GWh årligen, vilket motsvarar cirka 15 procent av koncernens elanvändning. Syftet är att säkra tillgången på el och bidra till att öka mängden förnybar el i kraftnätet.

Satsningen följer driftsättningen av Sveriges största takbaserade solcellsanläggning på logistikcentret i Bålsta samt en stor solcellsanläggning på taket till frukt och gröntlagret i Landskrona. Axfood har länge satsat på solenergi och köper sedan 2008 uteslutande in förnybar elektricitet.

Ökad transparens och jämförbarhet i rapporteringen av hållbarhetsarbetet
För att skapa än mer transparens och jämförbarhet vad gäller utvecklingen av koncernens hållbarhetsarbete har Axfood anpassat års- och hållbarhetsredovisningen för 2024 till den nya rapporteringsstandarden ESRS (European Sustainability Reporting Standards). Redovisningen utgår från en dubbel väsentlighetsbedömning som omfattar hur Axfood påverkar omvärlden och hur omvärlden påverkar koncernens verksamhet. Totalt elva standarder redovisas med beskrivningar av bland annat väsentlig inverkan, risker, möjligheter, åtgärder samt mål och mått inom områden såsom klimat, vattenresurser, biologisk mångfald och arbetare i värdekedjan.

– Axfoods års- och hållbarhetsredovisning är i år mer omfattande än någonsin. På samma sätt som vi fortsätter att hitta nya vägar och utmana inom hållbarhetsområdet vill vi också bidra till att förbättra hur vi redovisar vår utveckling. Vi har därför valt att redan i år implementera EU:s nya regelverk för hållbarhetsrapportering, säger Sara Kraft Westrell, Axfoods kommunikationsdirektör.

De framsteg som gjorts inom hållbarhetsområdet under 2024 redovisas i Axfoods års- och hållbarhetsredovisning som finns tillgänglig på koncernens webbplats, www.axfood.se.



För ytterligare information kontakta:
Magnus Törnblom, presschef Axfood, 070-266 27 12, magnus.tornblom@axfood.se
Alexander Bergendorf, Head of Investor Relations Axfood, 073 049 18 44, alexander.bergendorf@axfood.se



 

Kategorier: Axfood