Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Maten vi slänger mest – produkt för produkt

14 februari 2019

Willys ska halvera sitt matsvinn till år 2025. En viktig del av arbetet består i att identifiera och fokusera på de varor som hushållen slängt mest – och när Willys lät Sifo undersöka saken framkom att mjukt bröd följt av gurka, banan, clementiner och tomater toppar hushållens svinnlista.

infograf willys svinn

Willys ska halvera sitt matsvinn till år 2025. En viktig del av arbetet består i att identifiera och fokusera på de varor som hushållen slängt mest – och när Willys lät Sifo undersöka saken framkom att mjukt bröd följt av gurka, banan, clementiner och tomater toppar hushållens svinnlista.

Under 2016 uppkom omkring 938 000 ton matavfall från de svenska hushållen – vilket motsvarar 97 kilo per person*. Det finns idag ingen statistik över exakt vilka produkter som konumenter slängt mest, men enligt Naturvårdsverket visar plockanalyser att en stor del av matsvinnet består av frukt och grönsaker, matrester samt bröd.

Det här har hushållen slängt mest

Nu har Willys, som satt som mål att halvera sitt matsvinn till 2025, låtit Sifo undersöka vilka specifika matprodukter det är som hamnar i soporna. Drygt tusen svenskar fick svara på frågan vad de slängt de senaste 30 dagarna och av resultatet framkommer att mjukt bröd är den produkt som slängs mest. Nära varannan svensk uppger detta.

Efter brödet följer olika varianter av frukt och grönt; gurka (30%), banan (27%), clementin (24%), tomater (23%) och äpplen (23%).  Mejeriprodukter som mjölk (22%), crème fraiche (21%), grädde (18%), hårdost (14%), yoghurt (11%) och gräddfil (11%) är också med på listan över de 20 produkter som slängs mest.

– Ju bättre kunskap vi har kring vad exakt det är som slängs, desto större chans att vi lägger fokus på rätt saker. Ta bröd till exempel, bara genom att tex på ett systematiskt sätt prissänka bröd med kort datum lyckades vi minska Willys brödsvinn med 17 procent förra året. Små grepp som gjorde enorm skillnad. Nu ska vi fortsätta hitta kreativa lösningar för att minska både vårt eget och våra kunders matsvinn, säger Thomas Evertsson, vd på Willys.

Willys har infört en rad initiativ på olika butiker runtom i landet för att minska svinnet: prissänkning av varor som snart går ut, recept på mat som ofta slängs, öl gjord på gammalt bröd och juice gjord på frukt och grönt som snart ledsnar. Vissa butiker säljer också ut särskilda lådor med frukt och grönt som snart måste ätas och ett 80-tal Willys-butiker ger överbliven mat till lokala välgörenhetsorganisationer. 

De 20 varor som svenskarna slängt mest:

Vad av nedanstående har du eller någon i ditt hushåll slängt de senaste 30 dagarna?

Produkt                                                                  Andel

1.        Mjukt bröd                                                      46 %

2.        Gurka                                                              30 %

3.        Banan                                                              27 %

4.        Clementin                                                        24 %

5.        Tomater                                                          23 %

6.        Äpplen                                                            23 %

7.        Mjölk                                                              22 %

8.        Crème fraiche                                                  21 %

9.        Morot                                                              20 %

10.      Lök                                                                 18 %

11.      Grädde                                                            18 %

12.      Potatis                                                             16 %

13.      Pasta                                                               15 %

14.      Apelsin                                                           14 %

15.      Hårdost                                                           14 %

16.      Avokado                                                         13 %

17.      Skinka                                                             12 %

18.      Ris                                                                  11 %

19.      Yoghurt                                                           11 %

20.      Gräddfil                                                          11 %

* Källa: Naturvårdsverket
https://www.naturvardsverket.se/Documents/publikationer6400/978-91-620-8811-8.pdf?pid=22466

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 13-18 december 2018. Totalt intervjuades 1001 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

För ytterligare information, kontakta:
Johanna Eurén, kommunikationschef Willys, tel 070-346 13 48 E-post: johanna.euren@willys.se