Sex unga finalister är nu klara för finalen av Sveriges yngsta korvmakare på Korvfestivalen i Stockholm den 12-13 mars. Spännande kryddningar och oväntade ingredienser är genomgående för receptbidragen där de tävlande är mellan 6 och 10 år. Vad sägs till exempel om nötkorv med chili, kakao och äpple?
Sverige är ett korvälskande land. Därför har Hemköp och Garant, Axfoods eget varumärke, tagit initiativet till tävlingen Sveriges yngsta korvmakare där man låter barn få kreera fritt kring skapandet av oväntade och goda korvrecept. Det mesta är tillåtet; kött, fisk, fågel, rotfrukter, kryddor, bönor och andra spännande ingredienser har varit fritt fram att använda. Bara det blir gott.
– Alla i familjen gillar korv. Därför tycker vi det är viktigt att även låta barnen själva vara med och utveckla nya spännande recept, säger Johan Neuman, affärsområdeschef för Garant. Det ska bli kul att se vem som blir den slutliga vinnaren.
Tävlingens avgörs i samband med den stora Korvfestivalen i Stockholm den 12 mars, ett evenemang som arrangeras av Korvakademien för att främja korvens anseende och stärka korvens roll i vår matkultur och öka sortimentet av kvalitetskorv.
En jury från Korvakademiens styrelse kommer att bedöma de sex finalistkorvarna utifrån smak, utseende, konsistens, påhittighet och hållbarhet.
Vinnarens recept kommer sedan att bli det nya tillskottet i Garants ekologiska korvfamilj och lanseras lagom till årets grillsäsong.
– Självklart kommer vinnaren även att få sitt namn på korvpaketet. En korv som vi är stolta över att få sälja exklusivt i Hemköps butiker, säger Sven Skarlöv, försäljningschef på Hemköp.
Följande finalister tävlar i Sveriges yngsta korvmakare 2016:
Matilda Creech, 6 år från Nynäshamn i Stockholm.
Tävlingsbidrag: Kycklingkött, oliver, paprika, blandade bönor, ost, salt, peppar
Elliot Axelsson Zanderin, 9 år från Lund i Skåne.
Tävlingsbidrag: Nötkorv med kakao, chili och äpple
William Busch, 9 år från Lidingö i Stockholm.
Tävlingsbidrag: Vildsvinskorv - vildsvinskött, ister, potatis, salt, peppar, ramslök, vitlök.
Benjamin Skoog, 7 år från Karlstad i Värmland.
Tävlingsbidrag: Tofu, färsk basilika, soltorkade tomater, olivolja, potatisstärkelse, salt och fem olika sorters peppar.
Elliot Rommel, 10 år, från Mölnbo i Södertälje.
Tävlingsbidrag: Kyckling, färska tomater, svarta oliver, fetaost, färsk vitlök, salt, svart peppar, timjan.
Emil Billinger, 8 år, från Älvsjö i Stockholm.
Tävlingsbidrag: Texaskorv - Nötkött, mald majs, vitlök, lime, chipotle kryddmix, salt
Tid och plats för tävlingen: Korvfestivalen i Nacka Strand utanför Stockholm, 12 mars klockan 11-13.
Läs mera på www.tyckomgarant.se
För ytterligare information kontakta:
Claes Salomonsson, presschef Axfood AB, telefon 0702-89 89 83
Maria Nobel, marknads - och kommunikationschef Hemköp, telefon 070-669 98 23
Relaterad media
Axfood ska vara ledande inom prisvärd, bra och hållbar mat. I vår bolagsfamilj ingår butikskedjorna Willys, Hemköp och City Gross, liksom Tempo, Handlar ́n och Matöppet. Grossistförsäljning sker genom Snabbgross och vårt supportbolag Dagab ansvarar för koncernens produktutveckling, inköp och logistik. I Axfoodfamiljen ingår även Urban Deli och delägda Apohem och Eurocash. Tillsammans har koncernen fler än 15 000 medarbetare och en omsättning om över 80 miljarder kronor. Axfoods aktie är sedan år 1997 noterad på Nasdaq Stockholm och huvudägare är Axel Johnson AB. Läs mer på www.axfood.se.