Varje dag kastas mängder av bröd på landets bagerier. För att minska svinnet lanserar Urban Deli, som Axfood äger till hälften, ett öl gjort på överblivet bröd.
Varje dag kastas mängder av bröd på landets bagerier. För att minska svinnet lanserar Urban Deli, som Axfood äger till hälften, ett öl gjort på överblivet bröd.
– Det började med en passionerad diskussion i Almedalen i somras om problemet med matsvinn. Vi kom fram till att vi kan bidra till minskat matsvinn genom att brygga öl på överblivet bröd, säger Jesper Weidlitz, vd på till hälften Axfoodägda Urban Deli.
Delar av malten byts ut mot överblivet bröd och slutresultatet blir Brödöl – ett lättöl med trevlig beska och lätt fruktig arom. Dafgårds bageri, beläget i Källby utanför Lidköping, bidrar med överblivet bröd och Trolle Ljungby-baserade Charlis Brygghus brygger ölet.
– Hållbarhet möjliggör för mat- och dryckesentreprenörer att utvecklas och växa. På Urban Deli vill vi gärna hjälpa dem att nå en ny och större marknad. Därför är det extra spännande att samarbeta med ett mindre bryggeri, säger Jesper Weidlitz.
I första omgången har tusen liter (3000 flaskor) producerats där 90 kilo bröd, som annars skulle ha kastats, har använts. 1 krona per såld öl går till välgörenhetsorganisationen FEEDBACK som bekämpar globalt matsvinn.
Brödöl kommer att finnas i Urban Delis restauranger och butiker.