Hon är politiker och vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott. Han är nyanländ i Axfood. Här möts de på Hemköp Odenplan för att diskutera integration och jobb.
Charlie Zerit har precis fått anställning på Hemköp Odenplan.
Hon är politiker och vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott. Han är nyanländ i Axfood. Här möts de på Hemköp Odenplan för att diskutera integration och jobb.
Charlie Zerit är en av tio unga som ingått i pilotprojektet ”Nyanländ i Axfood”. Tio nyanlända som fått arbeta som lärlingar i en Willys- eller Hemköpsbutik under ett år, med lön, där 25 procent av tiden varit utbildning för att bland annat lära sig svenska. Charlie, 22 år, kom till Sverige för två år sedan från Eritrea. I Sverige fanns då redan hans mamma som flytt hit som politisk flykting 2004.
Charlie började direkt på SFI, svenska för invandrare, och såg av en slump en rekryteringsträff i Sundbyberg där Axfood sökte folk till projektet. Han klarade testet, blev en av de utvalda och valde att hoppa på. Något han aldrig ångrat.
– Jag har alltid varit intresserad av mat. När jag var 12 år flyttade vi till Sudan och då började jag jobba på restaurang. Jag hjälpte till i köket, att förbereda och jag serverade. Ibland jobbade jag extra med att tvätta kläder, säger han.
”Får en fin relation”
Skillnaden mellan att jobba på restaurang och i en matbutik är inte så stor, tycker Charlie.
– Båda är serviceyrken där kundbemötandet är det viktigaste. Jag tycker om att prata med kunder, speciellt de stamkunder vi har som kommer in i butiken varje dag. Man får en fin relation.
Projektet Nyanländ i Axfood har väckt stort intresse politiskt och när de liberala riksdagsledamöterna Gulan Avci, vice ordförande i Arbetsmarknadsutskottet, och Marie Nilsson, ledamot i samma utskott, kom på studiebesök till Hemköp Odenplan var det många frågor till Charlie.
Men också till butikschefen Jesper Svensson, Axfoods HR-chef Louise Ring samt Håkan Björklund, ansvarig för samhällskontakter på Axfood, som också var på plats för att berätta för politikerna om det unika projektet.
– Jag har jobbat med de här frågorna i två år. Tio lärlingar kan tyckas som en droppe i havet, men det är viktigt att komma ihåg att vi startade detta för att visa att det går samt att vi kan lära oss men när året nu är slut ska vi utvärdera det här projektet och se hur vi kan gå vidare. Målet är att få in lärlingar i alla våra butiker, säger Louise Ring och fortsätter:
– Det finns mycket bra saker vi lärt oss, inte minst hur viktig utbildningen och språket är. Men vi behöver också hjälp från er politiker hur vi kan koppla det vi nu gjort och gör till förslagen om etableringsjobb, inträdesjobb eller vad ni politiker väljer att satsa på.
”Behöver fler privata aktörer likt Axfood”
Gulan Avci lovade ta med sig alla synpunkter och var imponerad av det hon sett och hört.
– Vi har i dag för höga trösklar för att komma in på arbetsmarknaden. De måste sänkas. Vi behöver fler privata aktörer likt Axfood tar ansvar för jobbskapande i Sverige. Men då behöver vi politiker också skapa förutsättningar för det.
Charlie har länge haft en dröm om att få jobba med något kopplat till ekonomi och psykologi som är hans två stora intressen i livet. Men efter året som lärling på Hemköp Odenplan, där frukt- och grönt-avdelningen och kassan varit roligast, kan han nu istället tänka sig en karriär inom dagligvaruhandeln.
Därför var också beskedet från butikschefen Jesper Svensson extra skönt när han efter att ha lovordat Charlies och hans sätt att sköta jobbet inför politikerna, vände sig till Charlie och sa:
– Det är visserligen en månad kvar av det här projektet. Men om du vill ger jag dig gärna en anställning här i butiken.
Från nyanländ till nyanställd i Axfood
Fakta: Nyanländ i Axfood
Nyanländ i Axfood är ett pilotprojekt i Stockholm som har möjliggjorts genom att ett unikt kollektivavtal mellan Handelsanställdas förbund och Svensk Handel, har specialskrivits för Axfood.
Tio deltagare har beretts plats i fem Willysbutiker respektive fem Hemköpsbutiker. Deltagarna är heltidsanställda i 12 månader och varvar 75 procent jobb med 25 procent utbildning.
Deltagarna kommer från olika länder utanför Europa. Några har erfarenhet från handelsjobb, andra inte. Vid rekryteringen följdes Axfoods ordinarie rekryteringsprocess med ansökan, tester och intervjuer.