Mikael Damberg, näringsminister, har själv jobbat i butik när han var ung. "Vad är det för kod för gurka nu igen?" Sakinah Kjoja Mohammad från Afghanistan, som jobbat på Willys i knappt en månad, tvekar inte en sekund med svaret. "Jag vet inte. Men lök har 4666!"
Sakinah Kjoja Mohammad tar en selfie med näringsminister Mikael Damberg.
Mikael Damberg, näringsminister, har själv jobbat i butik när han var ung. "Vad är det för kod för gurka nu igen?" Sakinah Kjoja Mohammad från Afghanistan, som jobbat på Willys i knappt en månad, tvekar inte en sekund med svaret. "Jag vet inte. Men lök har 4666!"
I torsdags träffades de på Willys i Länna utanför Stockholm. Ministern kom för att lyssna och lära sig mera om projektet Nyanländ i Axfood. Sakinah Kjoja Mohammad, 21, som en av de tio unga tjejer och killar som fått en chans till betald praktik och utbildning under ett år i det pilotprojekt som precis rullat i gång.
− Min dröm har alltid varit att bli advokat. Men nu vet jag inte längre. Det här är roligt och kanske ska jag istället satsa på att ha en egen butik en dag.
Ensamkommande från Afghanistan
Mikael Damberg fick veta att Sakinah för snart fyra år sedan kom till Sverige, då som ensamkommande flykting från Afghanistan. I Sverige fanns redan hennes storebror. Efter snart fyra år i Sverige pratar hon bra svenska och började också nyligen en utbildning för restaurang. Men när den här chansen dök upp, ja då tvekade hon inte att byta.
− Jag började min praktik i slutet av januari och har fram till nu jobbat på kolonial med att plocka varor, etiketter, hygien, fronta...
På samma schema, och sida vid sida, med sin handledare Nina Franzén.
− Hon var lite blyg i början. Men nu har hon börjat ta för sig. Sakinah är duktig och hon vill verkligen lära sig och förstå hur allt fungerar i en butik, säger Nina.
Nästa vecka tar Sakinah nästa steg i sin nya karriär. Då får hon eget ansvar för sex kolonialhyllor i butiken, samtidigt som det är dags att jobba på frukt&grönt-avdelningen två dagar i veckan.
− Det ska bli spännande. Men bäst hittills är ändå när jag en dag fick prova på att sitta i kassan. Där träffar man så många människor, säger Sakinah.
Och det var när hon visade kassan som hon och näringsministern började prata koder. Även om det nu var länge sedan Mikael Damberg jobbade i en matbutik.
− Jag har faktiskt jobbat som flyttgubbe också i min ungdom!
Handledaren Nina Franzén, Viktoria Ejneborn, i butikens ledningsgrupp, Sakinah, ministern samt regionchef Jonas Strandberg.
Viktigt med utbildning
Med vid besöket på Willys i Länna fanns också Linda Palmetzhofer, förste vice ordförande i Handelsanställdas förbund, som skrivit ett unikt avtal med Axfood och därmed gjort projektet Nyanländ i Axfood möjligt.
Både hon och ministern betonande vikten av utbildning, som alltså utgör 25 procent av praktiktiden på Willys.
− Utbildning är a och o. Liksom att lära sig svenska språket. Utan det blir det svårt att slå sig in på den svenska arbetsmarknaden, betonade näringsministern.
Och tillade:
− Traditionellt brukar vi svenskar utreda i flera år för att få ett perfekt system. Det har vi inte tid med nu med den flyktingström vi upplevt. Därför gillar verkligen det här projektet. Att börja som ett pilotprojekt och testa sig fram för att sedan växla upp. Det skapar förhoppningsvis jobb snabbare.
Louise Ring, HR-direktör på Axfood, om projektet:
− Bakgrunden till satsningen är, liksom vårt övriga mångfaldsarbete, en del av en långsiktig kompetensförsörjning. Axfood har som mål att spegla det samhälle vi verkar i och lärlingsprogrammet ger oss ett större rekryteringsunderlag hos en målgrupp som vi annars har svårt att nå. Samtidigt tar vi ett aktivt samhällsansvar, vilket också är viktigt för oss.
Text: Claes Salomonsson Foto: Stefan Nilsson
Fakta: Nyanländ i Axfood
Nyanländ i Axfood är ett pilotprojekt i Stockholm som har möjliggjorts genom att ett unikt kollektivavtal mellan Handelsanställdas förbund och Svensk Handel, har specialskrivits för Axfood.
Tio deltagare har beretts plats i fem Willysbutiker respektive fem Hemköpsbutiker. Deltagarna är heltidsanställda i 12 månader och varvar 75 procent jobb med 25 procent utbildning.
Deltagarna kommer från olika länder utanför Europa. Några har erfarenhet från handelsjobb, andra inte. Vid rekryteringen följdes Axfoods ordinarie rekryteringsprocess med ansökan, tester och intervjuer.