Europas största och modernaste anläggning för återvinning av plast ska byggas under året och Axfood är en av investerarna. Målet är att Sverige ska bli självförsörjande vad gäller sortering och återvinning av plastförpackningar.
Europas största och modernaste anläggning för återvinning av plast ska byggas under året och Axfood är en av investerarna. Målet är att Sverige ska bli självförsörjande vad gäller sortering och återvinning av plastförpackningar.
Förbättrad plaståtervinning är en fråga som Axfood drivit under längre tid. Axfood blir också delägare i anläggningen via Plastkretsen, en del av Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) som samlar in förpackningar och tidningar från svenska hushåll och ser till att de återvinns.
Idag finns stora brister i hanteringen av plast som ska återvinnas. De insamlade förpackningarna behöver eftersorteras, tvättas och bearbetas till mindre plastflingor innan de kan användas till nya produkter. Kapaciteten för plaståtervinning i Sverige är låg, vilket leder till dyr logistik och långa transporter då stora mängder flyttas till återvinningsanläggningar i Tyskland.
Dessutom är kvaliteten på den plast som återvinns relativt låg. Det är ett problem, eftersom bristande kvalitet leder till att en stor del av plasten går till förbränning istället för att efterfrågas av industrin.
I och med den nya återvinningsanläggningen kommer kvaliteten och återvinningsgraden att öka markant jämfört med dagens nivåer. Återvinningsindustrin kommer att kunna ta tillvara på mycket mer plast tack vare tillgången till mer rena fraktioner och mindre blandad plast.
– Ren plast är möjlig att använda till mer högkvalitativa produkter och efterfrågas i högre utsträckning av industrin. Genom återvinningsanläggningen kan vi öka andelen plast som kan återvinnas och minska andelen plast som bränns, berättar Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschef.
Den nya fabriken för plaståtervinning placeras i Motala, i vad som tidigare var Electrolux fabriksområde, numera Motala Företagspark. Anläggningen omfattar cirka 14 000 kvadratmeter och ska byggas om 2018. Full drift beräknas till 2019 och fabriken beräknas få ett 50-tal anställda.
– Det är också viktigt att fortsätta arbetet med bättre förpackningar. Glädjande nog införs differentierade förpackningsavgifter nästa år, vilket är ett viktigt incitament för industrin, säger Åsa Domeij.