Att ha en god beredskap i hemmet är en viktig del av vår trygghet och säkerhet. Vid oväntade händelser som störningar i samhällsfunktioner eller försörjningskedjor kan tillgången till mat och dryck snabbt påverkas. Genom att vara förberedd med ett välfyllt förråd av livsmedel och vatten kan du säkerställa att du och din familj har de nödvändigheter som krävs för att klara er, oavsett vad som händer.
Att ha en god beredskap i hemmet är en viktig del av vår trygghet och säkerhet. Vid oväntade händelser som störningar i samhällsfunktioner eller försörjningskedjor kan tillgången till mat och dryck snabbt påverkas. Genom att vara förberedd med ett välfyllt förråd av livsmedel och vatten kan du säkerställa att du och din familj har de nödvändigheter som krävs för att klara er, oavsett vad som händer.
Inom Axfood arbetar vi med beredskap genom att planera för att hantera oförutsedda händelser, inklusive regelbundna riskbedömningar. Vi samarbetar med myndigheter som MSB och Livsmedelsverket samt genom branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel för att säkerställa en robust livsmedelsförsörjning.
Men hur kan du själv förbereda dig på oväntade händelser som kan påverka tillgången till mat och andra nödvändigheter?
– Det viktigaste steget är att sätta igång, vilket går att göra bara genom att skifta mindset när du planerar och handlar. Utgå ifrån dina behov och förutsättningar och ha mat hemma som du gillar att äta. Det mest sannolika är inte att alla system och funktioner försvinner samtidigt under en längre tid. Men eftersom vi inte vet om det är el, nätverk, banksystem eller vägar som kan komma att påverkas, så behöver vi tänka att vi ska klara oss i alla fall en vecka utifrån de olika scenarierna, säger Linnea Nilsson, riskstrateg på Axfood.
Mat i kristider har fått ett oförtjänt dåligt rykte, menar Linnea Nilsson. Begreppet känns torftigt, begränsar fantasin och associeras ofta till ransoneringstider.
– Utgå ifrån vad du och din familj vill äta nästa vecka. Kan ni göra det trots begränsad tillgång till vatten, el och så vidare? Mina barn blir inte jätteledsna över att få äta mackor med jordnötssmör, tonfiskwrap eller makaroner med frysta köttbullar och ketchup i en vecka. Mat är i kriser en motivationshöjare och det skadar inte att det är lite extra gott eller något utöver det vanliga. Själv har jag alltid en beredskap hemma för kaffe och en bit choklad, säger Linnea Nilsson.
Här är några praktiska tips för hur du kan säkerställa en god beredskap i hemmet:
1. Veckohandla och gör dina inköp i tid
Att vara förberedd ökar tryggheten och minskar stressen – gör dina inköp i tid. Veckohandla två veckor framåt så att du alltid har en veckas mat hemma. Köp extra bröd och förvara i frysen, eller frys ned en färdig sås eller rester som familjen gillar – vid strömavbrott kan det tas fram och ätas först. På så sätt kan vi även minska hamstring, eller bunkring som det även kallas, och säkerställa att livsmedelsförsörjningen fungerar på ett bra sätt med hyllor som hinner fyllas på i butikerna.
2. Tänk hållbar mat
Se till att ha tillräckligt med hållbar (och god) mat hemma som klarar sig utan kylförvaring, till exempel tonfisk på burk, pesto, pasta, ris, havregryn, tortillas och nötsmör. Glöm inte vatten!
3. Komplettera med viktiga hygienartiklar och förbrukningsvaror
Ha ett lager av toalettpapper, tvål, tandkräm, soppåsar och andra nödvändiga hygienprodukter. Glöm inte tändstickor, batterier och ficklampor.
4. Känn till alternativa tillagningssätt
Om strömmen går kan du behöva laga mat på andra sätt. Ett stormkök eller grill kan vara användbara. Även ett lager av bränsle, såsom gas eller kol, är bra att ha. Om du inte har ett stormkök och du äta färdiglagade produkter som exempelvis tortillabröd- och chips, pesto, bönor, nötsmör, knäckebröd.
5. Köp mat du gillar!
Smaken spelar roll, även i kristider. Enkla och goda recept med relativt få råvaror är exempelvis pasta med pesto, hot tortilla tuna melt, snabb salsicciasås och overnight oats.
Läs mer om Beredskapsveckan som pågår under vecka 39 på MSB.se.