Mat som går att äta bör inte slängas. Trots det är matsvinn en av vår tids största hållbarhetsfrågor, både för oss i livsmedelsbranschen men även för samhället i stort. På Willys är matsvinnsfrågan sedan länge högt prioriterad, och logiken i att mat som fortfarande går att äta ska tas tillvara på ligger till grund för en stor del av vårt hållbarhetsarbete. Resurser som vi har och nyttjar ska vi också ta vara på och använda på bästa möjliga sätt.

Mat som går att äta bör inte slängas. Trots det är matsvinn en av vår tids största hållbarhetsfrågor, både för oss i livsmedelsbranschen men även för samhället i stort. På Willys är matsvinnsfrågan sedan länge högt prioriterad, och logiken i att mat som fortfarande går att äta ska tas tillvara på ligger till grund för en stor del av vårt hållbarhetsarbete. Resurser som vi har och nyttjar ska vi också ta vara på och använda på bästa möjliga sätt.
I över 10 år har vi på Willys aktivt arbetat för att minska matsvinnet. När vi 2015 satte målet att halvera matsvinnet i våra butiker till 2025 var det kanske inte så många som trodde att det var möjligt. Men nu står vi här och allt tyder på att vi kommer gå i mål enligt plan. Att vi har lyckats beror på att hela organisationen har slutit upp och tillsammans har vi arbetat fram nya verktyg som tagit oss närmare vårt mål. Vi har lanserat digitala lösningar så som bättre datumkontroller, förbättrat våra metoder för beställningar och blivit bättre på att hantera varorna i butiken för längre hållbarhet. Jag känner mig väldigt stolt över att företaget samlats kring denna fråga och den resa vi gjort.
Förändring kräver samarbete
För att skapa förändring och minska matens påverkan på miljön behöver vi hjälpas åt. För oss på Willys har det delvis handlat om att hitta sätt att göra det tillsammans med våra kunder och samarbetspartners. Under åren har vi lanserat svinnsmarta produkter av restströmmar i produktionen (du kanske minns ”Fula Fiskar”?), implementerat lösningar för utförsäljning av frukt, grönsaker och bröd i alla våra butiker samt ökat volymerna av livsmedel som vi donerat till lokala samarbetspartners. Tillsammans har dessa initiativ minskat matsvinnet med flera tusen ton per år och maten har kunnat tas tillvara på. Det är ett helt fantastiskt jobb av alla inblandade.
En krokig morot hamnar inte kundkorgen
Men även om vi har kommit långt så finns det utmaningar kvar – och för att lösa dessa behöver vi, både bransch och konsumenter, arbeta tillsammans. Det börjar redan hemma, innan vi ens har besökt en livsmedelsbutik. Vi behöver bli bättre på att använda maten vi har hemma i kyl, frys och skafferier. Att slänga mat är en förlustaffär både för oss som konsumenter och för miljön. Dessutom tas de resurser som använts för att framställa maten inte tillvara på. Jag vill slå ett slag för att tydliggöra bäst före-datums funktion - det är inte en absolut regel för när varor senast kan konsumeras, utan en riktlinje för när kvaliteten på en vara slutar vara som högst. Många varor går utmärkt att äta efter att bäst före-datum har passerats.
Om vi tar oss vidare till butikerna så ser vi idag utmaningar i att få sålt varor som inte passar in i den snäva ram som vi har av livsmedel. Oavsett om det är en krokig morot, en mogen banan eller ett kantstött mjölkpaket, så är risken stor att dessa inte säljs och istället behöver slängas. Fundera gärna över om du också valt bort produkter på grund av detta?
Vi ser också att vi har svårare att sälja varor från hyllor som inte har hög fyllnadsgrad; kunder väljer helt enkelt bort dessa artiklar i större utsträckning även om det inte är något fel på dem. Våra butiker försöker sälja dessa varor till ett lägre pris eller donera dem till välgörenhet, men det är ingen garanti för att de inte slängs i slutändan då det måste finnas en efterfråga på varorna. Ska vi minska matsvinnet är detta ett beteende som vi behöver förändra.
Låt oss höja ambitionsnivån
Vi behöver alla hjälpas åt för att minska matsvinnet i samhället. Det spelar ingen roll om du arbetar för en livsmedelsbutik eller är konsument – ansvaret ligger på oss alla. Vi på Willys kommer inte att ge oss, även om vi kommer nå vårt första spänstiga mål kring halverat matsvinn vi satte 2015. Vi växlar istället upp och höjer vår ambition för de kommande fem åren. För att nå dit behöver vi inte lansera nya initiativ eller ta fram flertalet nya digitala lösningar – det handlar om att fortsätta göra det vi är bra på och skruva på detaljerna. För som jag nämnde i början är det basen i vårt hållbarhetsarbete – att ta vara på resurser som vi redan har på bästa möjliga sätt. Tillsammans med våra kunder ska vi göra det enklare än någonsin att handla bra, hållbar och prisvärd mat för alla.
Blogginlägget är en del av Axfoods hållbarhetsmånad. Ta del av fler höjdpunkter från månaden här.