Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Sätter våra smaklökar våra liv på spel?

Helena Björck, dietist och kvalitetssäkrare mejeri 11 september 2024

Visst äter du helst mat som smakar gott? Våra smaklökar spelar en avgörande roll när vi står i butiken och plockar ner varor i korgen. Men vad vi anser som gott är en vanesak och ibland kanske till och med en illusion, inte minst när det kommer till sött och salt. Något som i långa loppet är ett problem för folkhälsan.

Helena Bjröck, Axfoods dietist står bred ett gäng sockerbitar

Visst äter du helst mat som smakar gott? Våra smaklökar spelar en avgörande roll när vi står i butiken och plockar ner varor i korgen. Men vad vi anser som gott är en vanesak och ibland kanske till och med en illusion, inte minst när det kommer till sött och salt. Något som i långa loppet är ett problem för folkhälsan.

Är socker farligt? Nej, i lagom mängd är det varken farligt eller dåligt med socker men problemet är att vi tenderar att få i oss för mycket. Framför allt om man äter både söta livsmedel och mat med tillsatt socker, som man kanske inte är medveten om. Får vi i oss för mycket socker kan det leda till övervikt, vilket i sin tur leder till hjärt- kärlsjukdomar, typ 2- diabetes och cancer.

Salt då, är det farligt? I för stor mängd, ja. Men salt är också nödvändigt för kroppen. Vad händer då när vi får i oss för mycket salt? Forskning visar att för högt intag av natrium och tillsatt salt generellt ger högre blodtryck, vilket i sin tur bidrar till att öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

När får vi i oss som mest socker och salt?

Utöver det som finns naturligt i maten får vi i oss socker och salt både från det som tillsätts under tillverkningen av livsmedel och det vi själva har på maten för att få smak. För smak vill vi ju ha, vi vill äta mat som våra smaklökar gillar. Men vilken mängd socker och salt som anses som gott är en vanesak. I stället för att helt undvika livsmedel som innehåller socker och salt, handlar det om att gradvis minska mängderna i våra dagliga val. Smakpreferenser förändras med tiden, och det är fullt möjligt att vänja sig vid mindre socker och salt utan att maten förlorar sin njutning.

Frågan om socker och salt är en utmaning för livsmedelsproducenter. Speciellt när man tillverkar mat i stor skala, då livsmedlet både ska hålla länge och smaka gott, samtidigt som man vill att produkten ska gillas av konsument. Om inte produkten smakar gott kommer den troligtvis inte vara kvar på marknaden så länge. För visst skulle inte du lägga ner något i din korg som du inte gillar?

Vem bär ansvaret?

Om vi då vet att för höga nivåer av socker och salt är skadligt för hälsan – vem bär ansvaret för att hitta en hållbar lösning? Vi som dagligvaruaktör har självklart ett ansvar i detta. Vi ska erbjuda bra och nyttiga livsmedel till ett rimligt pris, och vi jobbar bland annat efter en socker- och saltpolicy där vi minskat både socker- och salthalten i en stor mängd produkter under många år. Det är viktigt att vi gör det enkelt för våra kunder att göra ett medvetet val i våra butiker.

Axfood har i rapporten Mat 2030 lagt fram ett förslag om att ge Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram gränsvärden för socker och salt i livsmedel, särskilt med fokus på produktkategorier som nödvändigtvis inte behöver innehålla höga halter. Med gränsvärden kan vi tillsammans sänka socker och saltinnehållet successivt, så att du som konsument avvänjer dig utan att du märker det, vilket i förlängningen gynnar folkhälsan. Med gemensamma gränsvärden blir det även lika spelregler för alla i livsmedelsbranschen som tävlar om att hamna i din varukorg. Här kan du läsa mer om Axfoods förslag, och här hittar du hela Mat 2030-rapporten.

Ansvaret för vår hälsa är dock ett gemensamt ansvar och involverar allt från livsmedelsproducenter och dagligvaruaktörer, till samhället, kommuner, hälso- och sjukvården och alla vi som konsumenter. Genom små steg kan vi tillsammans påverka och göra skillnad dör framtidens folkhälsa.

Här kommer några enkla tips för hur du kan minska på socker- och salthalten i vardagen:

  • Håll koll på ingrediensförteckningen när du handlar. Ingredienserna står i fallande ordning, så det som står först är det högst andel av. Det är ett bra sätt för dig att få koll och kunna göra medvetna val.
  • Välj nyckelhålsmärkt i större utsträckning. Nyckelhålsmärkta produkter har mindre socker, salt och mättat fett samt mer fullkorn. Det är det bästa alternativet i den kategorin av livsmedel.
  • Krydda maten med örter, citron, vitlök, ingefära eller andra kryddor i stället salt, för att få smak på maten.
  • Välj naturell yoghurt i stället för sötad. Låt råvarorna smaka som de gör naturligt och söta yoghurten med bär, frukt eller varför inte lite kardemumma eller kanel.

Blogginlägget är en del av Axfoods hälsomånad. Ta del av mer innehåll från månaden här.

Kategorier: Hälsa
Helena Björck, legitimerad dietist och kvalitetssäkrare mejeri Dagab

Om skribenten:

Helena Björck, legitimerad dietist och kvalitetssäkrare mejeri Dagab

Driver hälsorelaterade frågor internt och externt gällande socker, salt, närings- och hälsopåståenden, nyckelhålet och allergi. Bevakar aktuella frågor i Svensk Dagligvaruhandels mat -och hälsoråd. Ansvarar även för kvalitetssäkringen av egna märkesvaror för mejeri och växtbaserade produkter.