Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Hitta till frysen – en vinst för hälsan, planeten och plånboken

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 4 september 2024

Vår egen data visar att endast hälften av kunderna hos våra största butikskedjor handlar frysta grönsaker. Det är för få, tycker jag! Har du ännu inte upptäckt fördelarna med att köpa från frysen? Då ska jag hjälpa dig med några.

Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij plockar upp frysta grönsaker

Vår egen data visar att endast hälften av kunderna hos våra största butikskedjor handlar frysta grönsaker. Det är för få, tycker jag! Har du ännu inte upptäckt fördelarna med att köpa från frysen? Då ska jag hjälpa dig med några.

Många tror att näringsvärdet är sämre i djupfrysta grönsaker, men det stämmer inte. Grönsakerna fryses snabbt efter skörd för att bevara näringsvärdet. Därför finns det ingen anledning att välja bort frysta grönsaker av näringsskäl.

Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör vi äta mer grönsaker, med en rekommenderad mängd av minst 500–800 gram per person och dag. Med grönsaker i frysen blir det enklare att äta grönsaker ofta, eftersom du alltid har ett förråd hemma. Dessutom behöver frysta grönsaker varken sköljas, skalas eller skäras. Det gör matlagningen både smidig och snabb.

Planeten tjänar också på att vi satsar på mer djupfryst. Eftersom du bara behöver ta fram exakt så mycket som du behöver och enkelt kan lägga tillbaka resten i frysen, minskar matsvinnet. Att minska matsvinnet är en av de bästa sakerna vi kan göra för att minska klimatpåverkan och den negativa påverkan på biologisk mångfald från vår matkonsumtion.

För den som vill äta mer grönsaker för hälsans skull och samtidigt göra en insats för planeten, är det bara att börja bunkra upp med mer djupfryst hemma. Och om du behöver fler argument, är frysta grönsaker dessutom prisvärda. En vän även för plånboken, med andra ord!

Blogginlägget är en del av Axfoods hälsomånad. Ta del av mer innehåll från månaden här. 

Kategorier: Hållbarhet Hälsa
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten:

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.