Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Innovation – från prestation till nyfiken problemlösning

Annika Zettermarck, utvecklingschef Axfood IT 27 november 2024

Innovation behöver inte alltid vara storslagna rymdresor eller banbrytande upptäckter. Det kan lika gärna vara att lösa vardagens små och stora problem på nya sätt – med nyfikenhet, mångfald och trygghet som grund.

Annika Zettermarck, utvecklingschef på Axfood IT

Innovation behöver inte alltid vara storslagna rymdresor eller banbrytande upptäckter. Det kan lika gärna vara att lösa vardagens små och stora problem på nya sätt – med nyfikenhet, mångfald och trygghet som grund.

Vad är innovation egentligen? Personligen får jag mest bilder av små kluriga farbröder som Professor Balthazar (alla födda efter 80-talet får googla). En väldigt exalterad Elon Musk som presenterar en resa till rymden eller en bil som går på luft. Curie som upptäcker röntgen, offrar sig själv när hon utsätts för strålning och skapar stor förändring för alltid och för hela mänskligheten. Det är stort, storslaget, världsomvälvande och rent krasst får jag lite prestationsångest…. Det är nog också därför jag tvekar lite när jag får frågan att skriva detta. Vad kan jag egentligen om innovation?

Att lösa problem är kärnan i innovation

Visst kan det vara stort och magnifikt – som att bygga ett helt automatiserat lager i Bålsta för att säkra att våra kunder har tillgång till prisvärd mat både i fysiska butiker och online även i framtiden. För mig är innovation inte en specifik roll eller arbetsuppgift – mer något vi alla kan skapa under rätt förutsättningar. Det handla om att lösa problem. Gamla problem med nya lösningar eller upptäcka helt nya problem i alla storlekar och former. Att vara en nyfiken problemlösare är att vara innovativ för mig och något som jag ser dagligen hos mina kollegor på Axfood IT och i hela Axfoodkoncernen.

Men vad är det då som gör att vi får till den där nyfikna och innovativa kulturen – och vad är det vi missar när vi inte får till det?

Mångfald ger nya perspektiv

För att lösa problem på bästa sätt så behövs många olika perspektiv. Olika erfarenheter, ålder, bakgrund, kompetens och sätt att tänka. Att aktivt sträva efter perspektivtäthet och mångfald är en förutsättning. Det är inte alltid enkelt – för det är rätt bekvämt när alla har samma idé, tänker likadant, inte ifrågasätter och gör som vi alltid gjort, eller hur?

Att samla en mängd människor med olika bakgrund och perspektiv känns rätt stökigt – det kan ju knappast leda till innovation per automatik? Men det är här den inkluderande kulturen och ledarskapet är avgörande. Nyfikenheten måste få ta plats och möjligheterna att testa och göra fel lika så. Det är just när saker inte går som vi tänkt som vi måste vara extra nyfikna.

När det går snett

Det finns många exempel från när vi jobbat med tex komplexa flöden där den första idén inte alls blev som vi tänkt. Då är det lätt att bli besviken, särskilt om det är bråttom. Då är det lätt att fokusera på vem som gjorde fel i stället för vad som hänt. Det är också då det är avgörande att vi stannar upp en liten stund och försöker förstå hur det blev som det blev och inte som vi tänkt. Det är då det är extra viktigt att behålla nyfikenheten, då det ofta är i det som gick lite snett som vi hittat nästa steg på väg mot lösningen. Men att vara bekväm med att göra fel faller sig inte helt naturligt för alla, inte mig heller.

Hitta trygghet i det obekväma

Det är just där – i det som kanske är obekvämt – som nyckeln till problemet kan ligga. Det är ofta där team utvecklas, individer växer och innovation händer. I ett sammanhang där vi kan känna oss mer trygga och mindre obekväma när vi utmanas eller tar risk. Att berätta om egna erfarenheter av när det gick snett gör det mer sannolikt att din kollega också gör det och att ni lär er tillsammans. När vi investerar tid i att bygga psykologisk trygghet, investerar vi i vår innovationsförmåga.

Receptet för lyckad problemlösning

Så kanske att innovation inte bara behöver vara det där stora och magnifika utan mer som det citat från Albert Einstein (nästan Professor Balthazar) som min kloka kollega gav som exempel: ”We cannot solve our problems the same way we created them”.

Receptet för lyckad problemlösning är alltså att ha just många olika kockar i ett kök där du kan vara trygg med att vara dig själv antingen det är kebab, ramen, lapskojs, baklava, gulash eller kanelbullar du är bäst på. Där alla kan bidra på sitt sätt, där något blir bränt, överkokt, smakar lite udda många gånger om. Där receptet skrivs om och om igen innan det blir den där minnesvärda måltiden som smakar helt fantastiskt.

Blogginlägget är en del av Axfoods innovationsmånad. Ta del av mer höjdpunkter från månaden här.

Kategorier: Innovation
Annika Zettermarck, utvecklingschef Axfood IT

Om skribenten:

Annika Zettermarck, utvecklingschef Axfood IT

Annika Zettermarck är utvecklingschef och vice vd på Axfood IT där hon ansvarar för att skapa starkare kundmöten och möjliggöra effektiva varuflöden genom innovativa IT-lösningar. Tidigare arbetade Annika inom bank- och finanssektorn med fokus på betallösningar.