Idag är det mer eller mindre en självklarhet att det ska finnas röda, färska jordgubbar att köpa året om när vi kliver in i en matvarubutik. Majoriteten av de jordgubbar som säljs under vinterhalvåret kommer från Andalusien i södra Spanien och är plockade av migrantarbetare. Arbetarna är mestadels marockanska kvinnor, men vissa kommer från Rumänien och andra östeuropeiska länder.
Idag är det mer eller mindre en självklarhet att det ska finnas röda, färska jordgubbar att köpa året om när vi kliver in i en matvarubutik. Majoriteten av de jordgubbar som säljs under vinterhalvåret kommer från Andalusien i södra Spanien och är plockade av migrantarbetare. Arbetarna är mestadels marockanska kvinnor, men vissa kommer från Rumänien och andra östeuropeiska länder.
Säsongsjobbet som plockare på jordgubbsfälten är viktiga inkomstkällor för många, som tack vare detta kan jobba en eller ett par säsonger för att tjäna pengar som de kan skicka hem till sina familjer. Det finns dock en risk för att migrantarbetare behandlas illa och har dåliga arbetsvillkor. När det gäller Spanien publicerades det 2020 exempelvis en oroväckande rapport från FN om att de marockanska arbetarna utsätts för diskriminering och trakasserier.
Krav på sociala revisioner
På Axfood ställer vi därför krav på att leverantörer som vi köper in från genomgår så kallade sociala revisioner. Vi gör även leverantörsbesök på plats och de är en viktig och intressant del av mitt jobb som hållbarhetsansvarig. Under leverantörsbesöken möter jag plockare och ställer då frågor om deras situation. Hur gick rekryteringen till och stämmer summan som de blev lovade i lön med den lön de får i praktiken? Har de utsatts för någon form av diskriminering och finns möjlighet för dem att få sin röst hörd om de upplever att något är fel? För att bidra till förbättringar för arbetarna stöttar vi också initiativ i regionen som ska förbättra möjligheterna för arbetarna att framföra klagomål genom så kallade visselblåsarfunktioner.
Många av jordgubbsplockarna hos våra leverantörer jobbar på samma odling år efter år. Två kvinnor jag träffade under ett leverantörsbesök kom från Rumänien och bodde tillsammans i en av odlingens barackliknande bostäder. De hade inrett sitt hus med personliga saker från golv till tak och de pratade glatt på flytande spanska. Det var tydligt att detta var deras riktiga hem, inte något temporärt för stunden. Andra plockare jag träffade pratade ingen spanska och engelska alls. Deras fokus var att så snabbt som möjligt tjäna pengar för sedan kunna återvända till sina hemländer.
Vid en annan odling jag besökte var arbetarbostäderna som en mindre by. Där fanns en butik för vardagsinköp men även en grillplats och ett rum för bön. På den odlingen ansträngde sig ägarna också för att skapa bra arbetsteam och hade ett projekt där de lyfte fram kvinnor som arbetsledare, något som annars är relativt ovanligt.
Borde vi köpa jordgubbar från Spanien?
Jordgubbar kräver bevattning, vilket är en utmaning i en solig men torr region som Andalusien. Odlingarna ligger bredvid en unik nationalpark med ett rikt fågel- och djurliv som är sammansatt av olika laguner, sandstränder och träskmarker. I takt med att jordgubbsodlingarna utökas, skapas vattenstress i regionen som hotar nationalparken och dess vattenlevande djur.
Som svar på det kräver vi att de leverantörer vi använder har ansvarsfull hantering av sin bevattning. Vi kräver in certifieringar och uppmuntrar dem att delta i projekt för att hitta regionala lösningar på utmaningarna med hantering av vattenresurserna. Genom samarbete och teknikutveckling som bidrar till effektivisering av bevattningen går det att förbättra, men faktum kvarstår att det är en känslig region.
Idag efterfrågas jordgubbar mitt i vintern. Är det en självklarhet eller en lyx som innebär sociala risker och bidrar till ökad vattenstress? Frågan är vilken lösningen är. Blir nästa steg att vi ställer allt högre krav på odlarna eller att vi börjar köpa frukt och grönt som odlas året runt i Sverige tack vare AI-baserade lösningar? Eller kommer vi att nöja oss med att njuta av jordgubbar under sommaren då det är bärsäsong i Sverige? En del av lösningen finns faktiskt i frysdisken redan idag. Där finns frysta jordgubbar som ofta borde kunna vara ett tillräckligt bra alternativt till färska jordgubbar vintertid. Min favoritefterrätt är glass med varm jordgubbskompott och den går ypperligt att göra av frysta bär. Kanske borde vi ställa oss frågan om vi verkligen behöver kunna äta allting under hela året? Inte minst om det får stora negativa konsekvenser, både på miljö och människa.
Under mars arrangerar Axfood en hållbarhetsmånad med fokus på koncernens omfattande hållbarhetsarbete. Under månaden finns det möjlighet att ta del av digitala sändningar, blogginlägg och andra nyheter. Läs mer om Axfoods hållbarhetsmånad här.