Gå direkt till innehåll
  • sv
  • The page is not available in English en

Politikerna måste få in mer hållbarhet i livsmedelsstrategin

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood 11 oktober 2021

För ett par veckor sedan presenterades Mat 2030, Axfoods 100 förslag till vad såväl politiken som näringslivet kan göra för att för att utveckla den svenska livsmedelsbranschen både när det gäller konkurrenskraft och hållbarhet. Kärnan i rapporten är att utvecklad hållbarhet bidrar till högre konkurrenskraft tillsammans med mer förädling och innovation. Regeringen har hittills lagt fram tre handlingsprogram, men det behövs ett fjärde eftersom hållbarhet har fått för lite genomslag i de första planerna.

För ett par veckor sedan presenterades Mat 2030, Axfoods 100 förslag till vad såväl politiken som näringslivet kan göra för att för att utveckla den svenska livsmedelsbranschen både när det gäller konkurrenskraft och hållbarhet. Kärnan i rapporten är att utvecklad hållbarhet bidrar till högre konkurrenskraft tillsammans med mer förädling och innovation. Regeringen har hittills lagt fram tre handlingsprogram, men det behövs ett fjärde eftersom hållbarhet har fått för lite genomslag i de första planerna.

Axfood presenterade den första versionen av Mat 2030 redan 2006. En spännande sak i år är att intresset har varit större än tidigare. Fler hör av sig och vill veta mer, inte minst leverantörer och beslutsfattare. Jag hoppas att det kan leda till nya samarbeten kring viktiga sakfrågor. Men varför har intresset varit så stort i år? Är det så att allt fler inser att satsningar på hållbarhet och konkurrenskraft verkligen hänger ihop? Och ser den outnyttjade potentialen i en mer hållbar svensk livsmedelsproduktion?

Kanske de nya förslagen om djurvälfärd har lockat fler att ta reda på mer om förslagen som presenterats? Intresset för djurvälfärd ha också ökat bland våra kunder. Kan det vara så att intresset för livsmedelsproduktion, tillgång till mat och ett robust matsystem har ökat under pandemin? Oavsett så är det på tiden att politiken ger den svenska livsmedelsbranschenen högre prioritet för att skapa allt från en starkare landsbygd och nya arbetstillfällen till en mer hållbar matproduktion. Ett första viktigt steg på vägen är en fjärde handlingsplan med större fokus på innovation och hållbarhet.

Åsa

Kategorier: Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Om skribenten:

Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood

Åsa Domeij är Axfoods hållbarhetschef och ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. Tidigare har hon bland annat varit verksam inom SLU och suttit i riksdagen för Miljöpartiet. 2021 utsågs hon till en av Sveriges 20 mäktigaste inom hållbarhet av Aktuell Hållbarhet.