Jag hör ganska ofta att det är dyrt att äta hållbart eftersom produkter såsom ekologiskt och vegetarisk färdigmat brukar kosta mer. Frågan är dock om det någonsin varit billigare än nu att äta hållbar mat som man även mår bra av. Så lite som 13 procent av hushållsbudgeten går numera till mat i Sverige. Andelen har dessutom minskat under flera decennier.
Jag hör ganska ofta att det är dyrt att äta hållbart eftersom produkter såsom ekologiskt och vegetarisk färdigmat brukar kosta mer. Frågan är dock om det någonsin varit billigare än nu att äta hållbar mat som man även mår bra av. Så lite som 13 procent av hushållsbudgeten går numera till mat i Sverige. Andelen har dessutom minskat under flera decennier.
Jag hör ibland att maten inte får kosta för att man ska ha råd med en massa annat som egentligen inte är lika grundläggande och viktigt. I grund och botten handlar det därför ofta om prioriteringar. Man behöver inte välja mellan hållbar och billig mat. Med kunskap, engagemang och lite fantasi går det att få både och.
Gratis grönt: Snart är det sommar och ju grönare det blir ute, desto mer av gratis grönsaker går det att hämta hem. Okunskap bidrar dock till att de sällan blir plockade. Om man inte är van att plocka sin mat ute i det fria, så är kirskål ett bra nybörjartips. Den finns på många ställen och går snabbt att plocka. Den har faktiskt odlats som grönsak tidigare, men numera tror jag inte att den odlas kommersiellt längre. På finkrogarna har det blivit populärt att använda sig av vilda örter. Kanske det kan göra att de växter som är gratis får lite högre status och på sikt kan leta sig in på butikshyllorna? På nätet och i olika böcker finns en massa tips om vilka växter i naturen som är ätliga – och goda. En både rolig, nyttig och billig aktivitet!
Mindre matsvinn: Ett annat tips för att ha råd att köpa schysst mat är att planera inköpen och att vara kreativ när det gäller att ta hand om mat som blir över. En stor del av matsvinnet kommer tyvärr från hushållen. Planering och mer inspiration om vad man kan göra med maten i stället för att slänga den kan minska matsvinnet. Ett svinnsmart beteende är bra både för den egna ekonomin och för miljön. En svårslagen kombination!
Justerade rätter: Att äta ekologiskt så är det oftare dyrare än att äta icke-ekologiskt. Men om man äter kött går det att skära ned på köttstorleken och i stället äta mer av annat, till exempel proteinrika och goda bönor? Det är en enkel förändring som bara innebär en mindre justering av de maträtter man brukar laga. Vill man vara riktigt ekonomisk så är torkade baljväxter ett bra alternativ till färdigkokta.
Grön basmat: Det är stor prisskillnad mellan olika slags varor. I avdelningen för färskt frukt- och grönt så är den gröna basmaten som potatis, kål, morötter och lök väldigt prisvärd och mycket hållbar. Det är dessutom livsmedel som kan användas till mycket och som har lång hållbarhet. Kokböcker, bloggar och hemsidor kryllar av goda tips på vad de kan användas till!
Fokus på fryst: Ett annat tips är att använda mycket frysta varor. Frysta ärtor blir lika goda som fryst avokado i smoothin. Överhuvudtaget är frysta grönsaker underskattade. De är lika nyttiga som färska men ofta billigare. Dessutom blir det mindre matsvinn eftersom man enkelt kan ta fram exakt den mängd som man behöver ur frysen.
Gör det till en sport att inte behöva välja mellan mat som är billig och sådan som är hållbart! Även när det finns en prisskillnad är den många gånger marginell. Alla har givetvis inte den ekonomiska möjligheten att välja. Men de flesta av oss har det. Och ofta är det exakt det som det handlar om – våra val i vardagen. Små enskilda val kan i sig te sig som ganska obetydliga, men i längden och tillsammans med andras val kan de göra stor skillnad – både för plånboken och miljön.
Åsa
P.S. Du kan prenumerera på blogginlägg här. D.S.