
Operativa och strategiska risker
(A) Förvärvsrisker
Axfood förvärvar och etablerar löpande nya verksamheter. Om förhållandena i verksamheterna inte överensstämmer med informationen innan ett förvärv genomförts föreligger risk för negativ påverkan på Axfood. Vid förvärv är det även viktigt med en väl genomförd integration och att behålla nyckelpersoner. Samtliga förvärv och nyetableringar föregås av noggranna marknadsanalyser vad gäller såväl konkurrens som demografi där varje investeringskalkyl sträcker sig över flera år. Dessutom analyseras omvärldsfrågor och verksamheternas profil utifrån bland annat hållbarhetsrelaterade aspekter.
Under 2024 förvärvades City Gross. Axfood avser genomföra en rad förbättringsinitiativ för att stärka kunderbjudandet, implementera kedjedrift och effektivisera verksamheten.
(B) Leverantörsrisker
Axfood bedriver ett omfattande kvalitets-, säkerhets- och hållbarhetsarbete, i synnerhet för egna märkesvaror men även för övrigt sortiment. För att bibehålla och stärka förtroendet hos kunder och övriga intressenter är det viktigt att upprätthålla god kontroll av leverantörskedjan. Riskkartläggningen inom leverantörsledet utgår från en rad dimensioner såsom arbetsmiljö, vattentillgång, mänskliga rättigheter, livsmedels- och produktsäkerhet samt djurvälfärd. Utmaningar kring mänskliga rättigheter kan förekomma i en del leverantörsländer. Kvalitetssäkringen sker i flera led innan en leverantör godkänns och urvalsbedömning görs bland annat utifrån hållbarhetsarbetet. Inköp styrs till leverantörer med ett strukturerat hållbarhetsarbete eller en förändringsvilja. Axfood gör också återkommande besök och/eller revisioner hos leverantörer för att diskutera produktkunskap, produktutveckling, uppföljning av uppförandekoden samt i förekommande fall utreda och följa upp eventuella brister. En konkurs eller omfattande brand hos en kritisk leverantör skulle kunna medföra störningar i varuflödet. Alternativa lösningar ses därför regelbundet över samtidigt som höga krav ställs på brandskydd och finansiell stabilitet hos kritiska motparter.
(C) Marknadsrisker
Axfood verkar på en konkurrensutsatt och föränderlig marknad vilket kräver flexibilitet i verksamheten för att möta nya kundbehov och beteenden. För att vara uppdaterade om konkurrenterna och nya trender bevakas marknaden kontinuerligt. Exempelvis genomförs löpande kund- och konsumentundersökningar som tillsammans med övriga analyser ligger till grund för koncernens strategier. Under 2024 bedömer Axfood att konkurrenssituationen på marknaden intensifierats och utvecklingen följs noggrant.
(D) Medarbetarrisker
Inom dagligvaruhandeln är förändringstakten hög och förändringsledning blir allt viktigare. Att rekrytera, utveckla och behålla kompetenta och engagerade medarbetare är en förutsättning för Axfoods utveckling. För att motverka negativa effekter vid förlust av nyckelpersoner arbetar koncernen kontinuerligt med successionsplanering. Axfood har även ett stort fokus på mångfald och inkludering. Samtliga arbetsplatser ska vara fria från alla former av diskriminering och kränkande särbehandling vilket bland annat synliggörs i en likabehandlingspolicy. Axfood ska vara en attraktiv och hållbar arbetsplats där fokus på en bra, hälsosam och inkluderande arbetsmiljö är grundläggande.
(E) Regulatoriska risker
För Axfood är det grundläggande att efterleva lagar och andra regelverk liksom att bedriva affärer enligt god affärssed. Brott eller försummelse inom dessa områden skulle kunna skada koncernens anseende och medföra såväl sanktioner som böter. I riskförebyggande syfte har därför ett antal policys, en väl fungerande intern kontroll och ett etiskt förhållningsätt för att motverka mutor, bestickning och korruption i samtliga led upprättats. Varje leverantör som företaget ingår avtal med ska ställa sig bakom koncernens uppförandekod eller ha en egen med motsvarande krav. Uppförandekoden är en integrerad del av inköpsprocessen och ingår i alla leverantörsavtal, med undantag för vissa lokala leverantörer som hanteras direkt på lokal nivå. Vid ny lagstiftning eller nya regelverk ses åtgärder över i god tid innan ikraftträdande. Axfood arbetar även med att påverka i regulatoriska processer genom exempelvis aktivt deltagande i remisser eller delbetänkanden för att den tillkommande kravställningen ska vara anpassad och kunna tillämpas.
(F) IT- och informationssäkerhetsrisker
Digitaliseringen innebär möjligheter men ställer samtidigt ökade krav på en förmåga att skydda information och kunddata samt säkerställa en stabil IT-drift. Under de senaste åren har en ökad aktivitet från cyberkriminella aktörer observerats. Informationssäkerhet är därför ett prioriterat område och en del av den strategiska agendan. Inom Axfood pågår ett systematiskt arbete utifrån ett ledningssystem för informationssäkerhet och skyddet utifrån aktuell hotbild ses kontinuerligt över. Stor vikt läggs vid förebyggande arbete och organisation för att upptäcka, hantera och återhämta koncernens verksamheter från hot och störningar samt säkerställa kontinuerlig drift vid oförutsedda händelser. Axfood har en uppdaterad IT-säkerhetsarkitektur som bygger på Zero Trust och aktiviteter som genomförs planenligt. Här ingår även att kontinuerligt verka för att höja medvetenheten kring risker för driftsavbrott eller risken att förlora känsliga data.
(G) Risk för avbrott i logistikkedjan
En av de allvarligaste verksamhetsriskerna som Axfood har att hantera är avbrott i logistikkedjan, i synnerhet när det gäller brand i lager och distributionscentraler med egendoms- och avbrottsskada som följd. Koncernen har ett stort fokus på det systematiska brandskyddsarbetet och lägger vikt vid en väl fungerande brandskyddsorganisation med preventiva åtgärder som exempelvis adekvat utbildning och goda rutiner, anpassat tekniskt brandskydd samt återkommande kontroller och uppföljning. Ett aktivt arbete med kontinuitetsplaneringen pågår löpande. En annan del som kan påverka logistikkedjan är Axfoods IT-struktur, se mer information under risk (F), IT- och informationssäkerhetsrisker.
(H) Kriminalitet
Kriminalitet i samhället påverkar både Axfoods verksamheter och medarbetare, och under de senaste åren har såväl hot och våld som organiserad brottslighet ökat inom handeln. Inom koncernen bedrivs ett omfattande förebyggande säkerhetsarbete med bland annat utbildningar, rutiner, tekniska och personella resurser för att hantera olika situationer, exempelvis vid stölder, bedrägerier och hot och våld.
(I) Klimat- och miljörisker
Riskbilden inom klimat- och miljöområdet är mångfacetterad och rör såväl varumärkesfrågor, tillgång på råvaror samt kostnader som kan uppkomma som en följd av politiska beslut. En utveckling mot mer miljömedvetna konsumenter, i kombination med risken att inte vara tillräckligt snabb med att anpassa sortimentet efter en ändrad förväntansbild, kan innebära försämrad konkurrenskraft. Riskerna utgör dock samtidigt möjligheter för de inom branschen som ligger i framkant.
(J) Ansvars- och förtroenderisker
Som en av de ledande aktörerna inom dagligvaruhandeln är Axfoods förmåga att möta intressenternas förväntningar på kvalitet, transparens, efterlevnad av lagar och krav såväl som sociala och etiska normer avgörande för att upprätthålla hög trovärdighet. Exempel på frågor som dagligen hanteras är matsäkerhet, hygien, kylkedja och produktansvar för varor som kan orsaka sak- eller personskada. Skulle allvarliga brister uppdagas inom något av dessa områden föreligger risk för såväl ekonomisk förlust som för varumärkesskada. Axfood arbetar aktivt med dessa frågor, bland annat genom långtgående egenkontrollprogram i butik och kvalitetssäkring av egna märkesvaror. Kontrollprogrammet innebär att butikerna bland annat genomför vissa dagliga ankomstkontroller och temperaturkontroller på avdelningsnivå. Tydliga rutiner finns för hantering av till exempel oförpackade livsmedel i syfte att säkerställa att livsmedelshygienen upprätthålls och att kylkedjan inte bryts. Misslyckanden på miljöområdet med exempelvis för höga halter bekämpningsmedel i mat eller olämpliga kemikalier i andra varor skulle kunna påverka förtroendet för Axfoods varumärke, de egna märkesvarorna och koncernens olika koncept. Inom kvalitetssäkringen av egna märkesvaror ställs krav på livsmedelssäkerhet och produktsäkerhet inom tillverkningen av varorna. Produktens innehåll, i form av ingredienser och tillsatser samt dess sensoriska kvalitet så som
smakupplevelsen, granskas och gås igenom för varje enskild produkt. För Axfoods konkurrenskraft är det viktigt att kontinuerligt utveckla sortimentet efter kundernas behov och preferenser vilket exempelvis kan handla om att erbjuda hållbar mat såsom hållbarhetsmärkta och ekologiska varor. En svag måluppfyllnad inom hållbarhetsområdet kan på sikt urholka kundernas förtroende för Axfoods varumärke och de olika koncepten.
(K) Pandemier
För Axfood är högsta prioritet att trygga hälsan och säkerheten för medarbetare och kunder samtidigt som bolaget ska leva upp till sitt samhällsansvar att leverera mat till Sveriges konsumenter. Covid-19 medförde lärdomar kring att hantera smitta med ett antal åtgärder och restriktioner av olika slag. De risker som pandemin medförde, bland annat risk för avbrott i logistikkedjan, risker relaterade till varuförsörjningen och medarbetarrisker hanterades utan väsentliga störningar för verksamheterna. Påvisade samband mellan klimatförändringar och spridning av sjukdomar och pandemier medför sannolikt nya utmaningar för Axfood, samtidigt har riskarbetet kunnat utvecklas och förbättras som en följd av erfarenheterna från pandemin.
(L) Risk för arbetsmarknadskonflikt
Arbetsmarknadskonflikter, exempelvis strejk eller lockout i något av verksamheternas led, riskerar att orsaka driftsstörningar. Förhandling av kollektivavtal för Axfoods verksamheter sker i huvudsak genom Svensk Handels försorg, där Axfood är medlem. Under slutet av 2024 inleddes en ny avtalsrörelse med förhandlingar om kollektivavtal.
(M) Risk för fel i den finansiella rapporteringen
Axfood analyserar och bedömer löpande de risker som kan föranleda fel i koncernens finansiella rapportering. Styrelsen fattar årligen beslut om vilka risker som är väsentliga att beakta för att säkerställa en god intern kontroll inom den finansiella rapporteringen.