Förpackningsutveckling för egna märkesvaror

Förpackningarna till våra egna märkesvaror måste klara Axfoods högt uppsatta krav för att fungera från produktion via lager till butik och slutligen i konsumenternas händer.

Höga krav

De krav som Axfood ställer på en förpackning skickas till leverantören som via sin förpackningsleverantör erbjuder olika alternativ för exempelvis flaskor, korkar, etiketter och ytterförpackning. Dessa alternativ utvärderas av Axfoods förpackningsutvecklare som kritiskt granskar form, konstruktion, storlek och material utifrån hälsa, miljö, användarvänlighet och estetik. Just till Premier saftflaskor var vi först i Sverige med att lägga in en så kallad frivillig pant. Det är inget krav men vi ville öka återvinningen på dessa flaskor och kunde efter ett längre samarbete med Returpack få till en pant på saften. Många andra följde vårt exempel och vi hoppas på att se mer pant på flaskor.

Förpackningar till Axfoods lågprisvarumärke Eldorado måste uppfylla de grundkrav som ställs, medan exempelvis en Garant-förpackning kan få kosta lite mer om förpackningslösningen medför ett mervärde. Viktiga mervärden kan handla om allt från öppningsfunktion, återförslutning eller en attraktiv form. Ibland har vi möjlighet att ta fram helt egna lösningar eller former, som till exempel Premier saft där vi designade en egen form på flaska och etikett utifrån vissa maskinbegränsningar. Om det visar sig att inget förpackningsalternativ håller måttet, kan det leda till att lanseringen uteblir helt.


Miljö i fokus

Miljöfrågor ligger alltid i fokus vid val av förpackning till våra egna varumärken, särskilt viktigt är det vid inköp av förpackningar till ekologiska produkter. 


Till Garants ekologiska sortiment ska vi främja förnyelsebara material och inte addera flera material, utan att göra avkall på basfunktionen av förpackningen. Dock kan det innebära att du t ex inte kan lägga din mjölk ner i kylskåpet för att skruvkorken har valts bort. Detta beslut togs för att erbjuda konsumenten ett mer miljövänligt alternativ. Om du trots detta skulle se en ekologisk vara med skruvkork beror det på att vi inte har kunnat välja bort korken hos de mejerier vi vill jobba med.
Att stödja våra svenska bönder och mindre producenter i Sverige framför utländska leverantörer kan innebära t ex skruvkork på en ekologisk mjölk. Men vi ger inte upp vår strategi att få till en förändring hos dessa leverantörer också, fast det kan ta tid. Garants ekologiska rotfrukter så som morötter, rödbetor och palsternackor är paketerade i en påse som består av plast från sockerrör.


Funktion

Vad gäller förpacknings-förbättringar välkomnar vi alla tips från våra konsumenter, lager- och butiksmedarbetare. Dessa tas in och analyseras för vidare utveckling av förpackningen och kan innefatta allt från materialval till funktion. Ett exempel på ett förbättringstips är när butikerna meddelade oss att öppningen på våra ekologiska snabbmakaroner gick upp redan i butiken. Nu finns en ny öppning med annan konstruktion!


 

Minska matsvinnet

För att bidra till att matsvinnet minskar är vi involverade i ett långsiktigt projekt som har som mål att kartlägga mängder och orsaker till svinn längs hela värdekedjan, från livsmedelsproducent till konsument. Baserat på kunskap vi får fram i projektet är målet att utveckla en ny förpackningslösning som kan reducera svinnet och göra livsmedels- och förpackningsindustrin mer resurseffektiv. I projektet ”Förpackningssystem för minskat matsvinn” ser vi över Garant ekologisk småbladsmix och försöker göra det vi kan för att hela innehållet ska användas.

Enligt Naturvårdsverket slängs årligen cirka 1 miljon ton mat i Sverige och det är hushållen som står för den största delen. Ett tips för sallad som efter ett par dagar i kylen kan ha blad som blivit dåliga och ofta ger ifrån sig en lukt, är att skölja upp den i vatten igen. De blad som fortfarande är fräscha piggar på sig och de som blivit gamla kan rensas bort. Dessutom försvinner lukten.


Minskad kross

Att modifiera ytterförpackningar i syfte att minska kross under transport, på lagret eller i butik är aspekter som ständigt utvecklas. Här kan Garants alla pastaartiklar nämnas som ett exempel. Vi bytte här till en starkare ytterförpackning eftersom dåvarande variant tryckte ihop konsumentförpackningarna vilket innebar mycket matsvinn och logistiska problem. 

 


 

Bort med konservburkar

Vi strävar efter att fasa ut konserv-burken till förmån för tetraförpackningen eftersom den bland annat är mindre energikrävande vid framtagning och har bättre fyllnadsgrad. Till exempel har vi bytt från konservburk till tetra på Garant EKO krossade tomater.Minska mängden luft vid transport

Genom att minska mängden luft i en förpackning kan fler artiklar rymmas per pall, och skapa en mer effektiv transportlösning. Ett exempel är Garant ekologisk bönpasta, där vi minskade höjden på konsumentförpackningen så mycket det gick och anpassade transportförpackningen optimalt till påsen. Mjölkpaketet på bilden som står intill den fyllda transportförpackningen ger en bild av hur komprimerad förpackningen blev. Dagens lösning ger 100 stycken fler förpackningar på pallen jämfört med ett annat varumärke. Fler produkter per pall innebär färre antal transporter.

Senast uppdaterad: 2016-11-11 16:01

Dela med dig

Lisa Säfwenberg
Förpackningsutvecklare


Karin Grönskog 
Förpackningsutvecklare