Pressmeddelande

2017-06-23 06:30

Så äter vi vår midsommarmat - stora regionala skillnader och ökad efterfrågan på svensk råvara

Svenskarnas midsommarbord följer traditionen men det finns också regionala skillnader visar statistik Hemköp tagit fram för hela dagligvaruhandeln. Strömming finns på majoriteten av norrlänningarnas midsommarbord men serveras sällan hos göteborgarna. Inlagd sill är en annan vara som visar hur olika våra midsommarvanor är, sillen finns inte på skåningarnas bord men plockas gärna fram i Stockholm och i Norrland.

Stockholmarna handlar sällan matjesill medan göteborgarna gärna serverar det. I Skåne är prinskorv och lagrad ost ett måste, medan tårtor inte är speciellt populärt. Total motsats är det i norr där vi inte hittar några prinskorvar men gärna jordgubbstårtor.

Bäst på att handla MSC-märkt sill är midsommarfirare i Eskilstuna, Karlstad, Örebro, Falun och Gävle.

Klassiker som finns på de flestas midsommarbord är sill, färskpotatis, lax, ägg, gräddfil, knäckebröd och lagrad ost, men också grillat kött och jordgubbstårta.

– Vi ser en ökad efterfrågan på svenska råvaror. Det är viktigt att gräddfilen är gjord på svensk mjölk och att inte bara jordgubbarna är svenska på tårtan utan att även grädden är det. Här har vi lyssnat på kunderna och under året utökat det svenska utbudet i mejerihyllan, säger Sven Skarlöv, försäljningschef på Hemköp.

Se statitik och kontakt på nästa sida.

Regionala skillnader i midsommarmaten

Varor Norr Mellan Öst Väst Sydost Syd
Sill och ansjovis 15% 18% 14% 19% 18% 16%
Räkor och kräftor 17% 19% 19% 18% 14% 14%
Rom och caviar 20% 18% 20% 14% 14% 14%
Strömming 58% 9% 6% 2% 8% 16%
Matjesill 11% 17% 12% 22% 20% 18%
Senapssill 18% 16% 19% 18% 14% 16%
Löksill 15% 15% 12% 21% 20% 17%
Inlagd sill 25% 23% 21% 12% 13% 5%
MSC-märkt sill 16% 19% 16% 17% 16% 16%
Grill/marinader 22% 17% 15% 17% 17% 13%
Knäckebröd 21% 20% 18% 15% 13% 12%
Mjuka kakor 22% 20% 15% 14% 16% 12%
Tårtor/bakelser 30% 18% 18% 16% 10% 8%
Grädde 18% 18% 13% 17% 18% 15%
Gräddfil 11% 17% 15% 19% 20% 17%
Ägg 18% 17% 18% 17% 15% 15%
Lagrad ost 15% 15% 19% 18% 16% 17%
Prinskorv 8% 17% 15% 16% 18% 26%
Läsk 19% 18% 17% 15% 16% 16%
Öl klass II 21% 18% 20% 16% 14% 12%

Statistiken visar försäljningssiffror av utvalda midsommarprodukter i procent för svenska livsmedelsbutiker över landet under juni 2016. Försäljningssiffrorna är sedan justerade efter hur många människor som bor i respektive region. Källa: Svensk Dagligvaruhandel/Nielsen.

Regionsindelningar
Följande städer ingår i region norr: Hudiksvall, Ljusdal, Sundsvall, Härnösand, Kramfors, Sollefteå, Örnsköldsvik, Östersund, Umeå, Skellefteå, Lycksele, Piteå, Luleå, Boden, Haparanda, Kalix, Kiruna, Gällivare.

Följande städer ingår i region mellan: Enköping, Eskilstuna, Kristinehamn, Filipstad, Karlstad, Säffle, Åmål, Arvika, Örebro, Karlskoga, Lindesberg, Västerås, Köping, Fagersta, Sala, Borlänge, Falun, Avesta, Hedemora, Ludvika, Mora, Gävle, Sandviken, Bollnäs, Söderhamn.

Följande städer ingår i region öst: Stockholm, Södertälje, Norrtälje, Uppsala, Nyköping, Katrineholm, Visby.

Följande städer ingår i region väst: Falkenberg, Varberg, Göteborg, Alingsås, Uddevalla, Trollhättan, Vänersborg, Borås, Lidköping, Skara, Falköping, Skövde, Mariestad.

Följande städer ingår i region sydost: Mjölby, Motala, Linköping, Norrköping, Jönköping, Tranås, Eksjö, Nässjö, Vetlanda, Värnamo, Ljungby, Växjö, Västervik, Hultsfred, Vimmerby, Oskarshamn, Kalmar, Nybro, Karlskrona, Kristianstad, Hässleholm, Halmstad

Följande städer ingår i region syd: Ängelholm, Helsingborg, Landskrona, Malmö, Lund, Trelleborg, Ystad, Simrishamn, Eslöv.

För mer information och bilder kontakta:
Elin Jarl
pressansvarig Hemköp
070-543 89 19
elin.jarl@hemkop.se

Hemköps mission är att skapa matglädje varje dag. Det breda och prisvärda sortimentet, tonvikten på färskvaror, personlig service och inspirationen är det som kännetecknar Hemköp. Hemköps butiker omsätter ca 13 miljarder kronor och finns på ca 190 platser i Sverige. Hemköp ingår i Axfood AB (publ).

Release

Dela med dig

Bilder