Vanliga frågor och svar

Visa/dölj alla svar
Innehåller ert sortiment av bröd konserveringsmedel? Varför i sådana fall?

Garants sortiment av bröd innehåller inget konserveringsmedel, utom Grovt bröd lingon där själva lingonsylten innehåller ett.

Ett fåtal av Eldorados brödsorter innehåller konserveringsmedel, då de ska kunna upprätthålla produktsäkerheten och garantera en lång hållbarhet.

Vad är aromer och hur framställs de?

Aromer är ämnen som inte äts eller dricks som de är, utan som tillsätts livsmedel i mycket låga halter för att ge eller förändra livsmedlens smak och doft. Aromer ger eller förstärker smak av till exempel frukter, vanilj, röksmak, skaldjur eller bittermandel.

Aromämnen består av specifika molekyler. De utvinns antingen från livsmedel eller från råmaterial till livsmedel. De kan också tillverkas på kemisk väg. Exempel på aromämnen är vanillin, thymol och kumarin.

Naturliga aromer ska utvinnas på ett visst sätt för att få skriva det på förpackningen. Uttrycket "naturidentiska aromer" är inte tillåtet att använda sedan 20 januari 2011.

E-nummer och tillsatser - varför används de överhuvudtaget?

Tillsatser är ämnen som tillförs livsmedel för ett tekniskt ändamål och normalt inte konsumeras som livsmedel i sig. Exempel på livsmedelstillsatser är ämnen som:
- Ökar hållbarheten- konserveringsmedel och antioxidationsmedel
- Påverkar konsistensen – emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel och förtjockningsmedel
- Ger färg till ett livsmedel – färgämnen
Endast livsmedelstillsatser som är godkända av Europaparlamentet och Europeiska unionens råd får användas i livsmedel, vilka kännetecknas av att de har ett så kallat E-nummer.