Vanliga frågor och svar

Visa/dölj alla svar
Kan Axfood tänka sig att sponsra vår förening?

När det gäller sponsring och välgörenhet har vi på Axfood valt att fokusera våra insatser till ett antal organisationer som vi har långsiktiga och löpande samarbeten med. Dels är vi en huvudpartner till av Rädda Barnen och SOS Barnbyar och är med och bidrar till deras viktiga arbete för barns rättigheter i Sverige och internationellt. Dels samarbetar vi lokalt med organisationer som t ex. Frälsningsarmén och Stadsmissionen runt om i landet, och bidrar med mat till människor som lever i ekonomisk och social utsatthet. I dagsläget har vi därför inte möjlighet att tacka ja till förfrågningar som ligger utanför de långsiktiga samarbeten som vi redan har.

Varför kan en köttprodukt vara missfärgad?

Det kan bero på att syret inte kommer åt överallt. Syret i kombination med hemoglobinet gör köttet rött. Ett tips är att låta köttet ligga fram en stund före tillredning, det gör att den röda färgen kommer tillbaka något. Det blir däremot inte lika rött i rumstemperatur som när köttet ligger i förpackningen. Anledningen till det är för att vi i förpackningen tillför atmosfär (80% syre och 20% koldioxid) som gör köttet rödare.

Varför kan kycklingfilé innehålla ben?

Det är inte möjligt att garantera att filéerna är helt benfria, då råvaran före styckning innehåller ben. För säkerhets skull bör man känna igenom filéerna innan tillredning. Vi informerar även på förpackningen att ben kan förekomma.

Varför kan det vara så olika näringsvärden på samma typ av livsmedel?

Näringsvärden på skördevaror, såsom t ex. rödbetor, nötter och grönsaker, kan skilja sig från varandra. För det beror på hur dessa har odlats och under vilka förhållanden (torka, rikligt med regn före skördetid). Vanligtvis tittar man i livsmedelstabeller eller livsmedelsdatabaser och analyserar produkten. Därefter kommer man fram till ett medelvärde. Tillvägagångssättet kan skilja sig mellan olika tillverkare, därför kan även näringsvärden på vissa produkter skifta.

Kan Fixa disktrasa missfärga material, såsom t ex. plåt eller aluminium? Är färgen ofarlig?

Infärgade textilier medför alltid en viss risk att färga av sig, speciellt i samband med användning av rengörings-/diskmedel och risken är som störst på porösa och skrovliga ytor. Plåt och aluminium har däremot en jämn yta. Under produktionsprocessen sköljs materialet ur ett antal gånger men i och med att tjockleken på en trasa kan variera något kräver en del av materialet mer ursköljning än andra, vilket ibland kan vara svårt att avväga.

Färgen är helt ofarlig och vattenbaserad.

Vilka juicesorter är pastöriserade?

De flesta juice- och fruktdrycker som finns på marknaden är pastöriserade (värmebehandlade) på ett eller annat sätt. Anledningen till att juicen värmebehandlas är för att förlänga hållbarheten på en annars relativt känslig produkt.

Varför kan en vit beläggning bildas av maskindiskmedel?

Den vita beläggningen är kalkutfällning och kan bero på vattnets hårdhet eller dosering. Avhärdningssalt och spolglans kan behövas. För att avlägsna beläggningen går det bra att hälla citronsyra i doseringsfacket och därefter köra diskmaskinen på normalprogrammet.

Hur hanterar man ett värmeljus bäst?

För att släcka ett värmeljus ska du använda en ljussläckare. Undvik att släcka värmeljuset genom att blåsa på det. Risken finns att hela ljuset flammar upp, t ex. om en bit av veken gått av. Faller den biten ned i den flytande ljusmassan kan det genom blåsning ta eld. Undvik också att flytta på ett brinnande värmeljus. När den lösa veken flyttas förskjuts värmefördelningen i ljuset. Detta kan ske med alla värmeljus, oavsett tillverkare. Tänk även på att ljuset kan sprätta och flamma upp om det kommer vatten i det, därför bör man inte ha ett värmeljus i t ex. ett badrum eller utomhus. Vattenstänk kan orsaka en olycka eller skador på material.

Min oöppnade förpackning med färsk pasta är möglig trots att bäst före-datum inte passerat, varför?

Sannolikt beror detta på en otät förpackning. Det kan röra sig om väldigt små hål som för ögat är svåra att se. Kontakta vår Konsumentkontakt så hjälper de till med en reklamation av produkten.

Hur går jag tillväga om min lokala butik inte har en viss produkt i sitt sortiment?

Kontakta butiken direkt alternativt respektive butikskedja centralt. Kontaktuppgifter hittar du här.

Varför har vit balsamvinäger bytt namn till condiment?

Från och med december 2014 ändrades lagstiftningen i Italien för vad man får och inte får kalla balsamvinäger. En produkt som innehåller ordet balsamvinäger behöver innehålla en viss del brun/svart klassisk balsamvinäger och följa den tillverkningsprocess som gäller för äkta balsamico.

Condiment är en smaksättare som visserligen innehåller vinäger och druvmust precis som en balsamvinäger, men i och med att smaktyp, färg och tillverkningsprocess avviker från reglerna får produkten inte längre kallas för balsamvinäger.

Garant condiment är den första produkten på svenska marknaden som bytt namn. Övriga märken kommer, om de följer gällande lagstiftning, också att inom kort byta namn på sina produkter.

Varför kan vissa cashewnötter vara mjuka och smaka olika i en och samma förpackning?

Nöt är en skördeprodukt och kan variera i konsistens, smak, färg och form beroende på odlings- och väderhållanden. En viss variation i textur kan förekomma inom samma förpackning.

Vilken ost är lämplig att grilla?

Den cypriotiska osten halloumi kan, förutom att äta naturell, stekas eller grillas. Osten är gjord på ko-, får och getmjölk samt ystenzym och mynta.

Jag äter bara vegetarisk kost, vad finns det för ost som tillverkas utan löpe?

Alla ostar tillverkas med löpe, men det finns ostar som tillverkas med vegetabilisk löpe. Innehållsförteckningen är i sådana fall märkt med vegetabilisk löpe, vegetabiliskt enzym eller ystenzym.

Går det att frysa ost?

Ja, det går att frysa ost. Hårdost fryses bäst om den rivs och sedan används i matlagning, men det går också bra att frysa hårdost i bit. Även brie och camembert går att frysa. Vid frysning avstannar ostens mognadsprocess. Det är därför viktigt att osten är ”ätmogen” innan infrysning. Osten bör tinas upp långsamt i kylskåp.Färskost bör i allmänhet inte frysas, ett undantagsfall är om den ska användas för matlagning.

Hur vet jag att en brieost är mogen?

En mogen brieost ska ha en krämig kärna, om kärnan är hård är den inte mogen. Du kan försiktigt känna på sidorna av osten, aldrig ovanpå. Om osten är mogen ska den svikta och bukta ut på sidans mittparti. Om den känns stum är den inte mogen.

Har Eldorado sötmandlar blötlagts före skalning?

Ja. I första steget kommer mandeln från odlingen i sitt hårda ytterskal till processanläggningen. Därefter knäcker man dem, avlägsnar kvistar, skal och jord. Mandeln tvättas i ett varmvattenbad där skinnet blir mjukare och enklare att blanchera. Vidare avlägsnas det bruna skinnet och kvar blir en vit/gul sötmandel, som sedan fortsätter genom en kylningsprocess där råvaran torkas från vatten. Till sist packas mandeln och skeppas ut till respektive land eller kund.

Är flytande honung från Eldorado pastöriserad och är det ren blomsterhonung?

Nej, den är inte pastöriserad. Blomsterhonung är en allmän beteckning för honung som kommer från blommor, blommande träd och buskar.

Vad är det för beläggning på era bakplåtspapper och bakformar?

Beläggningen på vårt bakplåtspapper är silikon.
Bakformar är gjorda av smörpapper, tillverkade genom mekanisk bearbetning utan tillsatta kemikalier för att bli fettresistenta.

Vad innebär Extra jungfruolja?

Extra jungfruolja (Extra Virgin oil) är en kallpressad olja, dvs. den har framställts genom mekanisk pressning och utan hjälp av kemikalier. Det är oljan man får vid den första pressningen av oliverna.