Vanliga frågor och svar

Visa/dölj alla svar
Vad betyder Från Sverige-märket som är tryckt på en del förpackningar?

Märket Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning av svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. Märkningen kan användas på alla typer av livsmedel om de uppfyller kriterierna. Ursprungsmärkningen Svenskt kött, som idag används på kött och charkuterier, kommer att ersättas av märket Kött från Sverige runt årsskiftet 2016-2017. De första märkta varorna finns i butik från och med 20 april 2016.

Det här får du när du handlar mat med märket Från Sverige:

  • Alla djur ska vara födda, uppfödda och slaktade i Sverige.
  • Odling ska ha skett i Sverige.
  • All förädling och packning ska ske i Sverige.
  • Kött-, ägg- och mjölkråvara ska alltid vara 100% svenskt, även i sammansatta produkter.
  • I sammansatta produkter, det vill säga en produkt med minst en tillsatt ingrediens, ska minst 75% vara svenskt (vatten räknas inte). En sammansatt vara kan exempelvis vara bröd, korv, ost, müsli, fruktyoghurt eller en kaka med choklad.
Gäller bäst före-datum en öppnad förpackning?

Nej, ett bäst före-datum gäller en oöppnad förpackning. Det beror på att det finns flera faktorer som kan påverka hållbarhetstiden, t ex. temperatur i kylskåpet eller hur länge en förpackning stått framme.

Varför framgår inte ursprungsland på förpackningen av alla era egna märkesvaror?

Det finns flera förklaringar till detta. Ett är att ursprungslandet kan variera. När det t ex. gäller skördeprodukter är dessa mycket beroende av olika väderförhållanden. När en sämre skörd uppstår i ett land behöver vi ha möjlighet att istället köpa produkten från ett annat land för att det inte ska stå tomt i butikens hylla.

En annan förklaring är att förpackningsmaterial ofta trycks upp i förväg, samt i regel större mängder. Visar det sig då att en produkt ändrar ursprungsland, behöver samtliga redan tryckta förpackningar kasseras. Det är inte hållbart miljömässigt tycker vi.

Vi är medvetna om att efterfrågan på att märka upp ursprungsland är stor bland våra konsumenter och vi arbetar aktivt med att ta fram olika lösningar. På Garants hemsida, www.garantskafferiet.se, finns information om ursprungsland på flera produkter. Det är alltid möjligt att kontaktar vår Konsumentkontakt för att få uppgiften. Klicka här för kontaktformulär.

På min frysta förpackning finns små hål, ska det vara så?

Det är alltid små säkerhetsventiler i förpackningar med djupfrysta produkter för att undvika att förpackningarna spricker, t ex. vid exponering i frysdisken eller vid transport. Det rör sig om små perforerade hål som vid tryck öppnar sig. Hålen är så små att det inte påverkar kvaliteten på produkten.

Vad gör man om ett bäst före-datum saknas på en vara?

Kontakta vår Konsumentkontakt så hjälper de till med en reklamation av produkten. Kontaktformulär hittar du här.

Finns det bisfenol A i era förpackningar?

Axfood arbetar kontinuerligt med att försöka minska användningen av kemiska ämnen som kan vara skadliga. I de fall där det är möjligt ska förpackningar innehållande bisfenol A bytas ut mot alternativa förpackningar. För de förpackningar där det kan förekomma bisfenol A uppfylls dock lagkraven för material i kontakt med livsmedel.

Varför står det ”Bäst före” på vissa förpackningar och ”Sista förbrukningsdag” på andra?

Ett ”Bäst före”-datum anger hur länge ett livsmedel förväntas behålla sin kvalitet, dvs. smak, färg och konsistens. Bäst före-datum gäller alltid en obruten förpackning.

Om man förvarar ett livsmedel på rätt sätt och i obruten förpackning håller det vanligtvis ytterligare en tid efter märkt datum. Till exempel kan ett öppnat paket med yoghurt som inte stått framme i rumstemperatur länge hålla god kvalitet flera dagar efter att bäst före-datum passerat.

För livsmedel som anses vara mer känsliga och har kortare hållbarhet används ”Sista förbrukningsdag” som datummärkning. Det kan röra sig om att lagringstiden kan bidra till att livsmedlet blir hälsoskadligt trots att det förvaras enligt anvisning. Livsmedel som är märkta med sista förbrukningsdag bör man alltså inte konsumera efter att datumet passerat. Exempel på dessa livsmedel är färsk fisk, färsk kyckling, nötfärs, organ och rå korv.