Vanliga frågor och svar

Visa/dölj alla svar
Hur mycket väger ett ägg?

Små ägg väger mellan 43-53 gram. Medelstora ägg väger 53-63 gram. Stora ägg väger 63-73 gram. Extra stora ägg väger över 73 gram. På äggkartongen finns märkningen S, M, L och XL.

Vanligtvis värper unga hönor små ägg och äldre hönor värper större ägg.

Vilken hållbarhet har ägg?

Enligt lag märks alla ägg med en bäst före tid på 28 dagar, men i regel kan man konsumera ägg långt efter passerat bäst före datum. Äggets hållbarhet kan förlängas genom att man förvarar de svalt och med toppen nedåt. Är man osäker på om ägget går att äta är ett tips att lukta på det. Ägg är inte farliga att äta så länge de inte luktar illa.

Varför saknar en del ägg stämpel?

Äggens skal stämplas med en producentkod enligt Livsmedelsverkets regler. Koden visar från vilken producent och från vilket stall äggen kommer ifrån. Stämplingen utförs maskinellt på varje ägg, efter att det genomgått vägning och alla de kvalitetskontroller som görs på ett ägg. Om märkningsfärgen tar slut kan vissa ägg förbli omärkta, och passerar de även den löpande kontrollen som görs av märkningen hinner ett större antal ägg förpackas omärkta innan felet åtgärdas.

Livsmedelsverkets regler medger däremot en avvikelse på högst 20%. Det betyder att 80% av äggen i ett parti måste vara märkta. Men målsättningen är trots allt att samtliga ägg ska vara korrekt märkta.

Vad betyder koden på ägget?

Kod-märkningen på äggen är gemensam för hela EU.
Koden talar om vilken produktionsmetod som har använts, vilket land ägget är producerat i, vilken äggproducent samt vilket stall.
Produktionsmetoderna är följande (första siffran i koden):
0 = Ekologisk produktion
1 = Frigående utomhus
2 = Frigående inomhus
(3 = Burhöns)
Garants ägg kommer enbart från frigående höns inomhus, frigående höns utomhus eller från ekologisk produktion - frigående höns inomhus med tillgång till utevistelse. Produktionsmetod 3, dvs ägg från burhöns, hittar du inte i våra butiker.

Säljer ni ägg från burhöns?

Axfood säljer inga ägg från burhöns i sina dagligvarubutiker.

Vad är det för skillnad mellan ekologiska ägg och KRAV-märkta ägg?

I stort sett är det samma typ av produktionsform, men om ett ägg ska få märkas med KRAV behöver hela produktionen vara godkänd av kontrollföreningen KRAV. Våra ekologiska ägg av märket Garant är även KRAV-märkta.

Har ni KRAV-märkta ägg i ert sortiment?

Ja, vårt egna varumärke Garant har KRAV-ägg i 6, 12 och 15-pack. Se dessa på Garants hemsida, http://www.garantskafferiet.se/vara-produkter/agg/.

Varför är det ibland svårt att skala ett kokt ägg?

Det är ett tecken på att ägget är riktigt färskt, eftersom de olika hinnorna klistrar fast vid varandra. För att underlätta skalningen är ett tips att kyla ägget direkt efter kokning.

Kan ägg ta smak från annan mat i kylskåpet?

Ja. Skalets porer andas, vilket innebär att ägget kan ta upp smak från andra produkter i kylskåpet. Oftast är det från starkt doftande råvaror. Låt helst äggen ligga kvar i kartongen så är de mer skyddade.

Varför kan ett ägg innehålla flera gulor?

När unga höns börjar lägga ägg kan de ibland råka släppa flera gulor samtidigt.

Varför kan tjockleken på äggskalet skilja?

Skalet består huvudsakligen av kalk och hönan avsätter lika mycket kalk till skalet oavsett storlek på ägget. Av den anledningen är stora ägg oftast skörare i sitt skal.

Hur vet jag om ett ägg är färskt?

Knäcker man ett färskt ägg är oftast gulan fast, när ägget åldras blir gulan lösare och flyter lättare ut i äggvitan. På doft och smak märker man om ägget är dåligt och inte ska konsumeras.