"Jag började i butik, idag är jag sälj- och kampanjledare"

Robert Nagy, sälj- och kampanjledare, Axfood Snabbgross

Hej Robert, berätta om ditt jobb!
– Som säljledare är mitt ansvar att ha rätt sortiment, driva försäljning och lönsamhet, förhandla med leverantörer och stötta Axfood Snabbgross butiker i frågor som rör mina kategorier: Frukt & Grönt och Non Food. Parallellt med detta är jag också ansvarig för alla våra kampanjer, från planering till att kampanjen gäller i butik. Efter att vi säljledare har planerat och förhandlat våra kampanjartiklar med leverantörerna är det mitt ansvar att se till att allt stämmer hela vägen ut till kund, både i tryckt kommunikation och i butik.

Vad är särskilt kul och utmanande med ditt jobb?
– Ingen dag är den andra lik. Självklart finns de grundläggande arbetsuppgifterna och en affärsplan att utgå ifrån, men utöver det så är varje dag en ny utmaning. Ena dagen agerar jag problemlösare, nästa dag trillar ett nytt projekt ner i knäet och tredje dagen sitter jag i en förhandling. Att jag dessutom ofta får möjligheten att lära känna många nya människor, både internt och externt, och knyta viktiga affärskontakter tycker jag är fantastiskt kul.

Du kom till Axfood Snabbgross redan under gymnasietiden och arbetade som anställd i butik fram till 2013. Vilka fördelar har den erfarenheten gett dig?
– Den största fördelen är att jag har möjlighet att behandla frågor ur flera perspektiv, tack vare att jag har både teoretisk och praktisk erfarenhet. Jag har även en förståelse för konsekvenserna i butik som kan uppstå när vi tar centrala beslut. Artikelkännedom och att se en produkt som mer än ett artikelnummer är också en fördel.

Vad krävs av dig i rollen som sälj- och kampanjledare?
– I kampanjledarrollen är noggrannhet och ett öga för detaljer ett måste för att minimera fel i butik och trycksaker. Säljledarrollen handlar mer om att vara analytisk, kunna förhandla, ta snabba beslut och vara uppmärksam på hur marknaden förändras. Ett bra sinne för siffror underlättar i det dagliga arbetet och det gäller att ha ett strukturerat arbetssätt i grunden, men samtidigt vara flexibel och snabbt kunna lösa eventuella problem som uppstår.

Vad är det absolut bästa med att jobba på Axfood?
– Möjligheterna och medarbetarna. Likt de flesta stora bolag så erbjuder Axfood möjligheter för både karriär och personlig utveckling, men det som sticker ut på Axfood är människorna och atmosfären. Trots företagets storlek så har man lyckats att behålla en typ av familjär och prestigelös stämning som gör det svårt, för att inte säga omöjligt, att inte trivas.

Tips från Robert:
• Affärer är relationer. Nätverka och skapa ett kontaktnät, ju bredare desto bättre!
• Respekt och förtroende går åt båda hållen, spela med öppna kort.
• Tro på dig själv. Om inte du gör det, hur ska då andra göra det?
• Våga ta för dig och visa framfötterna, men ha tålamod.


Senast uppdaterad: 2015-06-09 13:16

Dela med dig