Åsa Domeij är hållbarhetschef på Axfood. Hon har tidigare varit ansvarig för miljöfrågor i riksdagen för Miljöpartiet under två mandatperioder. Med en agronomutbildning, mångårig erfarenhet av miljöfrågor och stort engagemang lyfter Åsa aktuella frågor i branschen.

Säsong för lamm?

Postningsdatum: 13 april 2017

Under påskveckan säljs det mycket lammkött i våra butiker. Faktiskt så säljs hela 25 % av hela årsförsäljningen av färskt lammkött just under påskveckan. Det beror på att det har blivit en tradition att äta lamm till påsk. Men det är en tradition som dök upp först under 1900-talet och som kommer från medelhavsområdet. Vid Medelhavet var det naturligt att slakta djur som betat innan sommartorkan slog till med sämre bete som följd.
I Sverige är betesmöjligheterna obefintliga under vintern. Lamm har traditionellt slaktats på hösten efter att ha fötts på våren och gått på sommarbete. Men på hösten finns det ingen helg som kopplas till lamm och försäljningsstoppen av lammkött kommer till påsk, fastän det inte är säsong på våra breddgrader.

Det mesta av det färska lammkött som säljs till påsen är vakuumpackat och kommer från Nya Zealand.   Men det finns också efterfrågan på svenskt färskt lammkött till påsk och därför har branschen anpassat sig och föder upp lamm under vintern som förstås inte kan gå på bete. Lammen som kommer från Nya Zealand, däremot, har gått på bete. Så den som tycker att betesdrift är viktigt kan köpa kött som importerats därifrån, men då måste man istället acceptera en lång båttransport.

Men hur kan du resonera om du har störst förtroende för svensk produktion och vill äta kött från lamm som är slaktat i säsong?  En möjlighet är att välja fryst istället för färskt. Skulle det vara intressant att kunna beställa t ex styckade halva lamm på hösten, hämta i butiken och lägga i frysen hemma? Då skulle man kunna plocka fram det lammkött som inte gått åt under vintern just till påsk.

Kommentera (0 kommentarer) Dela med dig
Skriv en kommentar    
Användarverifikation Bild för användarverifikation  

Taggmoln