Åsa Domeij är hållbarhetschef på Axfood. Hon har tidigare varit ansvarig för miljöfrågor i riksdagen för Miljöpartiet under två mandatperioder. Med en agronomutbildning, mångårig erfarenhet av miljöfrågor och stort engagemang lyfter Åsa aktuella frågor i branschen.

Svensk chark i delidisken på Urban Deli

Postningsdatum: 10 mars 2017

Brukar du välja svenska produkter i köttdisken för att du litar mest på dem när det gäller djurvälfärd och antibiotikaanvändning? Är du lika noga och frågar om ursprung när du handlar chark i de manuella delidiskarna?

Det färska kött som säljs i dagligvaruhandelns köttdiskar är till större delen svenskt. Men vad gäller delidiskarnas charkprodukter är köttråvaran ofta importerad. Den kund som vill hitta svenska charkalternativ har det inte alltid så lätt.

Nyligen lanserade Urban Deli, som Axfood äger till hälften, ett sortiment av skånska charkprodukter från Marsvinsholms Gård i Ystad. Sortimentet består av fem olika charkprodukter, exempelvis lufttorkad skinka, där råvaran kommer från svenska utegrisar. Marsvinsholms chark kommer även fortsättningsvis att säljas på Urban Deli.

En trolig utveckling är att butikernas delikatesser allt oftare kommer att innehålla antingen svensk köttråvara eller, i de fall där råvaran är importerad, innehålla kött från produktion med särskild hållbarhetsprofil. För visst är det konstigt att de mer lyxiga produkterna i delin oftare är mer anonyma än köttet i den vanliga köttdisken?

Klicka här för att läsa mer om mervärden hos svenskt kött.

Urban Deli Sveavägen bjöd på svensk chark från Marsvinsholms Gård. Bild lånad från Urban Delis Instagram.

Kommentera (0 kommentarer) Dela med dig
Skriv en kommentar    
Användarverifikation Bild för användarverifikation  

Taggmoln