Åsa Domeij är hållbarhetschef på Axfood. Hon har tidigare varit ansvarig för miljöfrågor i riksdagen för Miljöpartiet under två mandatperioder. Med en agronomutbildning, mångårig erfarenhet av miljöfrågor och stort engagemang lyfter Åsa aktuella frågor i branschen.

Solskatt stoppar investeringar

Postningsdatum: 11 augusti 2016


Nyligen infördes en skatt på solel. Skatten innebär att el som produceras på en fastighet ska beskattas även om elen förbrukas i den egna fastigheten om den totala effekt som företaget har är på mer än 255 kW. Den nya skatten på miljösmart el motverkar direkt regeringens ambitioner om ett ”fossilfritt Sverige”!

Man kan undra vad som blir nästa steg. Solen värmer till en del alla fastigheter. Kommer skatt på den solvärmen också att tas ut?

Det finns många företag som har möjlighet att investera i solel på fastigheter fastän man inte är energiföretag. Det kan handla om företag som Axfood som har börjat investera i solceller på taken till fastigheter där vi har verksamheter. Men givetvis är det många företag som berörs inom olika branscher. Det vore mycket smartare om politiken använde sig av företagens investeringslust för att lyckas med energiomställningen istället för att hämma den.

Ett aktuellt exempel där skatten direkt har stoppat en investering är Martin och Serveras planerade anläggning i Enköping. Företaget ska ta i bruk ett helt nytt lager vid årsskiftet och hade handlat upp en solcellsanläggning på 200 kW som skulle producera 185 000 kWh per år. Men nu har köpet av anläggningen gått tillbaka pga den nya skatten. Anläggningens effekt ligger visserligen under gränsen på 255 kW men, eftersom företaget redan har en stor solanläggning i en annan del av landet, så skulle man komma över effektgränsen och börja betala skatt på produktionen även från den gamla anläggningen.

Finansdepartementet utreder just nu frågan och förhoppningsvis kommer en lösning. Men det är en gåta varför man skulle hasta fram en ny skatt som inte bara motverkar regeringens miljöambitioner utan också går emot sunt förnuft. Vad säger ni?

Kommentera (3 kommentarer) Dela med dig
 1. Skrivet av: Martin 2016-08-18 10:23

  Hej,

  Vad jag tror är att just Axfood med sina ekonomiska muskler kommer att ordna en dispens på nolltid. 

  Du berättar inte heller hur stor effektförbrukning er anläggning har. Får jag gissa att solanläggningen upptar 10% av den tillgängliga ytan och står för i bästa fall 5% av förbrukningen? 

  Bra hursomhelst att ni uppmärksammar det som verkar vara en helkorkad regel.

 2. Skrivet av: Honken 2016-08-18 10:22

  miljöpartister är inte som förr ! 

 3. Skrivet av: Richard 2016-08-18 10:22

  Även om du har helt rätt i denna fråga Åsa, så måste jag säga att det mesta MP gör just nu går emot sunt förnuft och inte i riktning mot ett mer miljövänligt land rent generellt. Men MP har förlorat sin själ.

Skriv en kommentar    
Användarverifikation Bild för användarverifikation  

Taggmoln