Åsa Domeij är ansvarig för miljö och socialt ansvar på Axfood. Åsa har tidigare varit ansvarig för miljöfrågor i riksdagen för Miljöpartiet under två mandatperioder. Med en agronomutbildning, mångårig erfarenhet av miljöfrågor och stort engagemang lyfter Åsa aktuella frågor i branschen.

Hoppas regeringen inspireras av Matkassen 2030!

Postningsdatum: 7 juli 2016

När jag skriver detta är jag mitt uppe i en intensiv Almedalsvecka. För oss på Axfood har det största ämnet under veckan onekligen varit den nationella livsmedelsstrategi som regeringen ska ta fram, och som nu blivit försenad.

Det har blivit en hel del diskussioner om vad en svensk livsmedelsstrategi bör innehålla. Regeringen skulle egentligen ha blivit klar med sin strategi före Almedalsveckan, men nu kommer det inget förslag förrän till hösten. Just nu sitter nämligen regeringens livsmedelsstrategi fast i förhandlingar. Däremot presenterade Axfood vårt förslag till en hållbar livsmedelsstrategi för Sverige på vårt frukostseminarium om Matkassen 2030 i tisdags. Det kom mycket folk, så ämnet var helt klart aktuellt.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht deltog i seminariet och ansåg att vi hade många bra och konkreta förslag. Hoppas han tar intryck och plockar in en del av dem i de handlingsplaner som ska kopplas till regeringens livsmedelsstrategi.

"Matkassen 2030 - vårt bidrag till en hållbar livsmedelsstrategi för Sverige" visar hur vi tror att innehållet i den svenska matkassen kommer att ha förändrats till 2030, bland annat med fler inslag av ekologiskt och vegetariskt. Rapporten tar upp flera områden som rör livsmedelsindustrin såsom hållbar konsumtion, produktion och en levande landsbygd. Den innehåller sammanlagt 79 konkreta förslag om vad både näringslivet och politiken bör göra. För ett konkurrenskraftigt jordbruk är det viktigt att ta vara på de svenska mervärden som finns inom både miljö och djurvälfärd. Det är viktigt att öka förädlingsgraden för att kunna exportera och satsa på innovation för att utveckla framtidens mat. En satsning på en hållbar livsmedelsstrategi kan göra jordbruksproduktionen fossilfri till 2030 och öka andelen gröna proteiner.

Om du är nyfiken på våra förslag kan du klicka här för att läsa rapporten som pdf.


Jag och Axfoods vd och koncernchef Anders Strålman under vårt seminarium.


Kul initiativ från Sida! Här är två viktiga SDG:s för Axfood.

Kommentera (0 kommentarer) Dela med dig
Skriv en kommentar    
Användarverifikation Bild för användarverifikation  

Taggmoln